Sváteční pivní rohlíky

Pivní rohlíky patří právem na pomyslný rohlíkový trůn. Tajemství této sváteční delikatesy, kterou můžete klidně pohostit i návštěvu, je v pivu. To však v rohlících vůbec neucítíte. Neprojeví se ani na chuti, ani na vůni nebo třeba zbytkovém obsahu alkoholu.

Pivo si ale skvěle rozumí s kvasnicemi, a tak těsto snadno a dobře vykyne. A zaslouží se o to, že budou mít upečené rohlíky nádherně zlatohnědou a mírně křupavou zkaramelizovanou kůrku na způsob preclíku. Vnitřek přitom bude nadýchaný a měkoučký. Pochutnáte si na něm s troškou kvalitního rostlinného tuku a domácí zavařeninou. Nebo jen tak. Z našeho receptu jich vykouzlíte hned šestnáct. A to nejlepší je, že je recept opravdu snadný. Zvládne ho i ten, kdo si zatím na domácí rohlíky netroufl. Nebudete ani potřebovat váhu – vystačíte si s hrníčkem na odměřování.

Doba přípravy: 30 minut

Doba kynutí: 45 minut

Doba pečení: 15 minut

Na čtyři porce budete potřebovat:

˗ 3,5 hrnku polohrubé mouky

˗ 1,25 hrnku světlého piva

˗ ½ lžíce soli

˗ 1 kostku droždí

˗ 50 ml oleje

˗ kmín na posypání

A jak postupovat?

Pivo zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Nakonec přilejte kvásek z piva. Vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi tři čtvrtě hodiny.

Hotové těsto rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte placku o výšce půl centimetru. Pak nakrájejte na osminky. Každý kousek zatočte od větší části a vytvarujte rohlík. Hotové rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je vodou (může být i mírně oslazená) a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí či sezamovým semínkem. Rohlíky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Troubu během pečení neotvírejte. Prudký pokles teploty by totiž nenávratně pokazil výsledek - těsto by pokleslo a rohlíky by pak nebyly nadýchané. Nejlepší je kontrolovat průběh pečení jen pohledem přes dvířka s velkým průzorem a dobrým vnitřním osvětlením. Právě na to myslí nová generace chytrých XXL trub tradiční české značky s velkorysým vnitřním objemem 77 l, automatickými programy včetně parních a řadou dalších vymožeností.

Foto: MORA

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky