Světlé, tmavé, ležáky i speciály. Liberec je rájem pivovarů

26. 01. 2023
 

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Známé heslo již po staletí vyjadřuje vztah Čechů ke zlatavému moku. S trochou nadsázky by bylo možné prohlásit, že město bez pivovaru je dnes jako tělo bez duše.

Liberecký obecní pivovar vyrostl roku 1599 zhruba v místech obchodního centra Forum. Později vybudoval Albrecht z Valdštejna panský pivovar; na jeho místě dnes stojí palác Adria v Rumunské ulici. Roku 1872 se začalo vařit pivo ve Vratislavicích nad Nisou.

„I v Liberci si dnes milovníci piva najdou to své. Ať už pivo, které vyrábí velký pivovar nebo řemeslná piva z minipivovarů. Kromě níže uvedených je i v okolí Liberce řada dalších minipivovarů, jejichž pivo si můžete v libereckých restauracích nebo obchodech koupit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlajkovou lodí v moři piva je právě vratislavický Pivovar Konrad v Liberci – Vratislavicích. Nabízí 17 druhů piv, světlé i tmavé, klasiku i speciály. Vyzkoušet lze třeba tmavého Kapucína, světlý jedenáctistupňový velmi hořký ALE Gepard, v nabídce nechybí citronový Chytrón, Svatopavelská šestnáctka anebo lehké pivo Reichenberger.

Na tramvajové trase k Ještědu vznikl Pivovar Warehouse. Zde čepují klasiku v podobě světlé ležácké jedenáctky, polotmavou dvanáctku, ale chybět samozřejmě nebudou ani kvašené speciály ALE a IPA.

V Harcově vítá všechny žíznivé Rodinný minipivovar Vendelín, který servíruje vlastní světlý nebo polotmavý kvasnicový ležák. Celoročně tu lze posedět v prostorách pivovaru, v létě se s pivem dokonce i slunit na terase. V roce 2001 Vendelín získal ocenění Minipivovar roku.

Další minipivovar, tentokráte s poetickým názvem Studánka, láká na kvasnicové pivo vyráběné tradiční českou recepturou bez pasterizace. Pivo uvařené tímto způsobem neztrácí významné přírodní prvky, jakými jsou minerály a vitamín B, a získává lehkost a příjemnou nahořklost.

Také podnik Kulečník U Hrocha má svůj malý domácí pivovar v areálu univerzitních kolejí na Harcově v bloku F. Je tu možno ochutnat světlý nebo polotmavý ležák a zahrát si kulečník nebo šipky.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky