Chyťte si světlo do roury a pusťte ho do sklepa !

Living, 7.9.2004



 Slunce v potrubí

Kouzelná křesadla, létající koberce či hodinky s vodotryskem vnímáme jako pohádkové rekvizity. A co hluboký sklep, ve kterém ráno vyjde slunce?

Při rekonstrukci rodinných i bytových domů staršího data hledá spousta stavebníků další a další způsoby, jak co nejvíce rozšířit prostor pro bydlení nebo podnikání. Avšak každá budova má své limity a nástavbou, přístavbou ani půdní vestavbou ji nelze nafukovat do nekonečna.

Přitom je možné jít jinou cestou: místo budování nových místností zhodnotit ty, které již existují. Jak? Přinést do nich denní světlo pomocí světlovodu. Na tuzemském trhu je několik systémů, například Solatube, Lightway či ODL, ale ten v mnohem menší míře.

Pouštění prasátek

Poprvé se v tuzemsku objevily světelné tubusy teprve v roce 1997 na veletrhu For Arch, kde je předvedla firma WT-Windows Tomorrow. „Světlovody Solatube dovážíme z USA. Americký výrobce převzal technologii z výzkumů NASA. Vnitřní plocha tubusu je pokryta tenkou vrstvou stříbra a pak umělou hmotou. Vzniká tak kovové zrcadlo, jež přenáší světlo. U kupole je použito patentované zrcátko, které ,posílá´ navíc světlo dolů i v případě, že se třeba slunce přehoupne přes hřeben střechy a sluneční paprsky svítí rovnoběžně se střechou“ vysvětluje Radomír Kučera.

„Nápad využít odrazu světla k osvětlení vnitřních prostor budovy je hodně starý, setkáváme se s ním už v egyptských pyramidách. V Austrálii a Spojených státech se tubusové světlovody používají přibližně od padesátých let dvacátého století,“ říká František Brandalík z firmy Bitumen&Plastic, která se výrobou a instalací Lightway systému zabývá tři roky.

Jejich i jiné typy světlovodů se skládají ze tří částí: nadstřešní plastové kopule s UV filtrem, tubusu z vysoce reflexních hliníkových plechů a z interiérového difuzéru. Mýdlové bublině podobná kopule je vsazená do manžety se zdvojeným expanzním kartáčovým těsněním, které brání zatékání a zanášení nečistot.
„Tvar kopule, která přijímá denní světlo, jsme volili tak, aby byl samočisticí a nemusel se složitě umývat,“ prozrazuje František Brandalík (tato technologie byla poprvé použita pro Solatube).
Tubus se vyrábí ze speciálních plechů, jejichž povrch odráží až 96 procent světla. Americké světlovody Solatube odrážejí 99,5%. „Pro získání dalšího světla používá totiž systém Solatube krystaly RayBender vylisované na obvodu kopule. Ten láme světelný paprsek do tubusu, aby v něm nedocházelo k více zlomům. Čím méně je lomů paprsku, tím vyšší bude účinnost přenosu světla. Ovšem přenos difúzního světla - při zatažené obloze - závisí na kvalitě zrcadlové plochy,“ popisuje americký systém Radomír Kučera.

Konec umělých květin

Světelný tubus je v místnosti zakončený kulatým (u výrobků Solatube plastovým) skleněným difuzérem, který vstupující světlo změkčí a rovnoměrně rozptýlí po místnosti.

„Světlo shora vnímáme přirozeněji a reagujeme na ně úplně jinak než na světlo přicházející svislým oknem z boku. Je příjemné,“ doplňuje Jiří Bonk, specialista na systém Lightway.

„Tubusový světlovod je schopný dovést tolik světla, aby to odpovídalo přísným hygienickým požadavkům, které platí pro obytné, respektive pobytové místnosti. Není přitom nutné, aby venku svítilo slunce, protože tubusový světlovod vstřebává i rozptýlené difúzní světlo.“

Výkon osvětlení ovlivňuje umístění světlovodu, jeho průměr, délka a přímost vedení. Kopule tubusu může být na střeše – to v případě, že potřebujete osvětlit vnitřek dispozice půdního bytu (chodby, šatny, koupelny, toalety) nebo prostory, kde by byl k otvírání a čištění okna špatný přístup (například nad příkrým schodištěm). Pro osvětlení sklepa, který chcete proměnit v suterénní byt nebo v kancelář, bývá jednodušší umístit kopuli na přilehlý dvůr, zahradu nebo do sklepního světlíku. V nově budovaných rodinných domech (stejně jako v perspektivním zeleném bydlení v nízkoenergetických domech pod zemí) nacházejí uplatnění oba způsoby.

 Living tip

Kolik to stojí?
Ceny tubusů v délce 1,3 až 8 m se pohybují od 9000 do 85 000 bez DPH a montáže. Firmy, zabývající se prodejem a montáží světlovodů hledejte na internetu pod heslem „světlovod“. 


 Celý článek naleznete v časopise Living.

autor: Oldřiška Podhorcová
Foto: archiv Bitumen&Plastic a WT-Windows Tomorrow





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlet.cz