Módní trendy - když je kuchyně, jídelna a obývák jedním prostorem

Living, 10.9.2004



 S dveřmi, nebo bez dveří

Novou kuchyni už měli vymyšlenou, zakreslenou a rozhlíželi se po zařízení do obývacího pokoje. Pak ale uviděli docela jinou kuchyňskou linku a všechno se rázem změnilo.

Studio, které navrhovalo uspořádání jejich otevřené kuchyně, použilo nejčastější způsob vymezování funkčních prostorů – k předělu mezi jídelní částí obýváku a kuchyní zvolilo barový pult. Architekt a designér, jehož kuchyňská sestava je později tak zaujala, však přišel s naprosto odlišným řešením.

„Spojování kuchyně, jídelny i obýváku do jedné místnosti je módní záležitost, kterou projektanti ne vždy dokonale promyslí. Potom není jednoduché takový interiér vyvážené a útulně zařídit,“ říká architekt Viliam Ladziansky ze studia Hotový interier. Sám dává přednost variantě, při které lze kuchyni od ostatního prostoru oddělit, protože v některých situacích může její provoz hlukem i pachy vadit. Pokud je mezi kuchyní a obytnou částí posuvná příčka nebo zasunovací dveře, problém se snadno a rychle vyřeší.

„Alespoň částečné odstínění kuchyně se mi zdá také estetičtější. Na pracovních a odkládacích kuchyňských plochách je po vaření i servírování nepořádek a pokud se na něj nechceme při stolování dívat, musí se všechno průběžně uklízet, otírat a tak dále. Projektanti nejčastěji navrhují otevřenou kuchyni jako větší či menší výklenek u hlavního obytného prostoru. Kuchyňské skříňky se pak dají srovnat většinou pouze podél stěn, takže z obýváku vidíme jejich boky. Nejsou hezké a když se je pokusíme zamaskovat poličkami, je to ještě ošklivější.“

Stolování nechce průvan

Když architekt u klientů obhájil svůj názor na otevřenou-uzavřenou kuchyni, navrhl příčku, která má dvě části. Plná a pevná je z třešňové desky, druhá je prosklená a zasunovací. Úchytka posuvné části je udělaná tak, aby funkčně ani pohledově nevadila, a když jsou dveře otevřené, nikdo o jejich existenci neví. „Toto řešení jsem mohl navrhnout proto, že v kuchyni je díky třem oknům hodně světla. Dřevěná příčka kuchyni částečně uzavírá a současně vymezuje, zintimňuje a zklidňuje prostor jídelny, která by jinak byla pouze stolem na cestě z obýváku do kuchyně.“

Do chráněného zákoutí před příčkou architekt doporučil umístit příborník, což nadchlo paní domu, která ví, že úložných ploch není nikdy dost. Prosklená skříňka s jídelním porcelánem je navíc příjemnou dekorací. Na zakázku vytvořili v Hotovém interieru rovněž servírovací stolek na kolečkách a pořádný, třímetrový rozkládací stůl. Vše z třešňového dřeva, jehož teplé tóny se v náznacích objevují i na keramické dlažbě, které rodina dala přednost před plovoucí podlahou.

Ať je všude vidět

„Problém, se kterým se setkáváme v devadesáti devíti procentech bytů a domů dostavovaných bez bytového architekta, je málo vývodů na světla,“ konstatuje architekt Ladziansky.

Situaci, kdy si neinformovaní investoři nechají na doporučení firmy udělat v každé místnosti pouze jeden vývod uprostřed stropu, řeší interiéroví architekti dnes a denně. Osvětlení prostorné místnosti s centrálně umístěným lustrem bývá nedostatečné a pro některé činnosti nevhodné nebo dokonce škodlivé. Používání silnějších žárovek věc nevyřeší.

„V bytě našich klientů jsme použili systém, který umožní roztáhnout světla tam, kde je potřebujeme. Na vývod ovládaný přes vypínač jsme instalovali tříokruhovou lištu, která zjednodušeně řečeno rozděluje jeden světelný okruh na tři. Na liště jsou zavěšená svítidla, která se dají nasměrovat do různých stran. Pro pohodlnější obsluhu je v liště také dálkové ovládání na zapínání a vypínání jednotlivých okruhů. Můžeme si vybrat, zda budou svítit všechny lampy, nebo pouze některé.“ 

 Celý článek naleznete v časopise Living

autor: Oldřiška Podhorcová

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně