Ani stín podezření aneb stínění oken

Living, 15.3.2006

Všichni milujeme slunce, ale někdy ho bývá „neurekom“. Co s ním, když jen baba Jaga má know-how na domek s kuří nožkou, který se na povel otáčí k slunci zadem a stínu čelem?

 

Roletová klasika

Roletové stínění oken nevymřelo, ale doznalo značných změn k lepšímu. Jednak rolování nezajišťuje pouze pružina, nýbrž také řetízek nebo elektromotor. Vlastní stínící textilie je speciální polyester s antistatickou úpravou, předem vysrážená látka, aby se zahustila. Rolety se používají nejen uvnitř, ale i zevně, aby zároveň působily jako tepelný štít.

 

Žaluzie pořád jiná

Pokud vám jde - kromě stínu - i o harmonizaci interiéru, můžete s klidným svědomím sáhnout po kvalitních „horizontálkách“ dřevěných. Vyrábějí se z řady druhů lípou počínaje a exotickými dřevinami konče.

Dřevěné žaluzie se rovněž vyrábějí z atraktivních tropických dřevin abachi a raminu. V současných interiérech jsou čím dál oblíbenější bambusové. Nejlepší je čínský bambus, štípaný  a lepený, protože se hodí i do vlhkých prostor - například koupelen, saun, skleníků na orchideje, zimních zahrad i místností, jako je prádelna s domácím mandlem a žehlírnou, kde o páru není nouze. Pro lepší představu uvádíme i orientační ceny (bez DPH): hliníková horizontální žaluzie (podle šířky) stojí 350 až 1800 /m2. Bambusová se pohybuje kolem 4500 / m2 (bez dopravy a montáže).

 

Vertikála má větší šance

Výrazně lepší uplatnění má žaluzie vertikální, která prošla nejednou obměnou. Vyrábí se z textilu, PVC, hliníku, dřeva americké lípy (kromě vyšší ceny 5000 /m2 hraje roli i vyšší hmotnost) a z dřevěné textilie, která se objevila na našem trhu před čtyřmi roky. Takové žaluzie vypadají velmi exkluzivně, čemuž odpovídá i cena 1700 /m2. Jejich stinnou stránkou (neboť i žaluzie mají líc a rub) je, že stíní jen ve dne; jakmile večer rozsvítíte, žaluzie nechrání před pohledy zvědavců z ulice. Jestli jste po přečtení těchto řádek zesmutněli, vězte: existují i tak hustě tkané dřevěné tkaniny, přes něž vidět není.

Samozřejmě, že mezi žaluziemi existuje i „elita“, která je velmi atraktivní vzhledem, ale cenou právě naopak. To je jeden z důvodů, proč přední čeští výrobci se snaží vyhovět požadavkům na funkční technické řešení a zároveň uspokojit touhu zejména žen po dekoračních záclonách a závěsech. Například Maron vyrukoval s vlastní novinkou Maronette, což je „kříženec“ záclony s vertikální žaluzií. Kombinuje lehkou záclonovinu s plastovými lamelami, která lze natáčet podle potřeby: když je látka zatažená a lamely v kolmém postavení, funguje Maronette jako záclona; jsou-li lamely naplocho, okno je zastíněno. Do třetice lze záclonu shrnout ke straně a okno bude nestíněné. Údržba vynálezu je prajednoduchá: záclona se sejme z kolejničky, lamely vyjmou a polyesterová tkanina vypere klasickými pracími prostředky. Běžný metr vodící lišty přijde na 1400 (+ DPH) plus 1400 /1 m (+ DPH) za lamely a záclonovinu.

Vnitřní střecha – zkus se pár „je“ zbavit

Bránit se obtěžujícímu oslnivému světlu lze velkoplošným stíněním. Laicky popsáno: připomíná velkou plátěnou střechu uvnitř místnosti. Velkoplošné stínění se šije z tkaniny Trevira CS, trvale nehořlavé a splňující všechny protipožární normy (ÖNORM 3820/B1, BS 5867, NF P 92501-7/M1, UNI VF 8456/I). Tato zdravotně nezávadná, prodyšná, nealergenní tkanina se pere krátce, na nízké teploty, nemačká se a je rozměrově stabilní. Velkoplošné stínění lze vyrobit i ze Screenu (o něm bude vzápětí řeč). Dá se prát, jen ho nutné musí s okna sejmout montážní firma. Pro běžnou údržbu se doporučuje vyfoukat (nikoli vysát) prach a mrtvý hmyz vysavačem na podlahu.

 

A pálí a pálí...

Nikdo neokouší tolik sálajícího slunce jako majitel jižní terasy, zimní zahrady, půdního bytu, pokoje s francouzským oknem nebo nedej bože s proskleným stropem. Aby byl v těchto místnostech chládek, musí být stínění předsazeno zvenčí před okny.  Ovšem optimální by bylo vzít slunce v úvahu už před stavbou domu, aby se nadokenní kazety pro venkovní žaluzie daly zabudovat; i když i to lze udělat dodatečně. Venkovní hliníkové rolety jsou perforované, takže uvnitř není tma; vypěněné polyuretanem, tudíž tlumí hluk, tepelně izolují, a fungují jako zábrana proti vloupání. Když vsadíte na markýzy, můžete je ovládat manuálně (klikou), nebo elektromotorem. Nejpraktičtější však je přidat čidlo reagující na intenzitu slunečního svit a na vítr.

 

Putování za stínem

I když jste pod jednoduchým slunečníkem, nemáte vyhráno. Slunce putuje po obloze, stín slunečníku také a záhy bude daleko od místa, kde jste vy. Máte na vybranou: buď trpět a čekat, až stín dorazí k vám, nebo posouvat židli. A co si počít, když zahradní nábytek je těžký nebo dokonce imobilní? Existuje řešení: pořiďte si zastínění zahradního posezení, které bude vrhat stín, kde sedíte, pořád. Říká se mu velkoplošné a je k dostání i u nás.

 

Marie Krausová

Více se dočtete v časopisu Living, č.3/2006.

 

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika