Keramika v kuchyni - Díl 1. - Vlastnosti keramiky

Keramika je tradičním materiálem, provázejícím lidstvo odpradávna. Hrnečky, vázy, velké nádoby na uchovávání olejů, obilí a dalších potravin, sanitární keramika – to jsou všechno celkem známé věci. Keramika se ale uplatňuje i v dnešním kuchyňském nábytku, ve veliké konkurenci ostatních moderních materiálů. Je to proto, že má opravdu výjimečné vlastnosti. 

 

Pro čtenáře jsme připravili seriál článků, který postupně představuje keramické výrobky, určené pro vybavování kuchyní. Zahájíme ho povídáním o vlastnostech keramiky ve vztahu k požadavkům na kuchyňské dřezy a pracovní desky, v dalších dílech popíšeme jednotlivé druhy keramických dřezů podle způsobu jejich montáže do linky a posledním dílem bude představení keramických pracovních desek.

 

Díl 1. - Vlastnosti kuchyňské keramiky

        

Pracovní desky a dřezy patří mezi nejzatíženější prvky kuchyňské linky. Musí proto dobře odolávat vlhkosti, působení chemických látek, ať se jedná o čistící prostředky domácí chemie nebo o barviva a další látky pocházející z potravin, musí se nechat dobře udržovat v čistotě. Poškrábání desky či dřezu krájením a smýkáním nádobí je přirozené provozní opotřebování a proto je žádoucí, aby materiál pracovní desky byl tvrdý a vůči oděru co nejodolnější. Stejné je to s odolností vůči působení vysoké teploty a prudkých teplotních šoků.  Volba vhodného materiálu pracovní desky tedy rozhodujícím způsobem ovlivňuje životnost celé sestavy kuchyňské linky. Proč by tím materiálem nemohla být keramika, která právě ve všech uvedených vlastnostech dominuje ? Shrnout by to šlo asi takto:

Keramika je nejtvrdší ze všech materiálů, běžně používaných pro konstrukci kuchyní. Proto velmi dobře odolává poškrábání, na dřezech a deskách z keramiky lze krájet nožem, ani pád těžšího kusu nádobí na desku či dřez nezpůsobí žádnou škodu.

Keramika má vynikající odolnost vůči teplotním šokům. Při ohřevu nebo chladnutí se nekroutí, není významně namáhána vnitřním pnutím. Proto lze přímo na keramickou podložku odložit rozpálenou nádobu.

Keramika má vynikající chemickou odolnost. Při styku s agresivními látkami odolává bez poškození, takže nehrozí problém způsobený použitím nevhodného čistícího prostředku domácí chemie.

Keramika je stálobarevná. Neobsahuje žádnou složku z umělé hmoty, takže časem nemění barvu.

Hladký povrch glazury nemá žádné otevřené póry. Povrchová vrstva proto není nasákavá a zaschlé nečistoty se v povrchu nezakotví a dobře se pak odstraňují. Výsledkem je tedy snadná údržba a možnost dosáhnout vysoké úrovně hygienické čistoty.

Abychom vše uvedli na správnou míru: existuje mnoho druhů keramiky v různé kvalitě. Samozřejmě, že zde nemluvíme o hrubé zahradní keramice ani o běžné stavební keramice. Na dřezy a pracovní desky se používá velmi kvalitní, zhutněná surovina.  A výsledkem může být třeba pracovní deska kuchyňského ostrůvku se zabudovaným dřezem, viz obr.      

 
2. díl seriálu naleznete ve zprávě
Keramika v kuchyni - Díl 2. - Keramické dřezy 

Foto:www.systemceram.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně