Kuře pokaždé jinak - recept třeba na víkend

Recept, jak připravit z kuřecího masa dobrý pokrm zná snad každý. Kuře se dá grilovat, rožnit, restovat, zapékat, vařit, smažit, dusit a nadívat. Kuřecí maso můžeme vykostit, marinovat, plnit, rolovat, obalovat, udit i sušit a hlavně, na konci přípravy s velkou chutí sníst. Zcela nejznámější a pro úpravu nejjednodušší je pečené kuře (může být i s nádivkou). Další velmi známá úprava je kuře na paprice, často připravované je i kuřecí kung - pao. Způsobů přípravy a různých obměn receptů existují jistě stovky. Důvodem je poměrně snadná příprava kuřecího masa, jeho výborná chuť a nutriční hodnota. Jen při nákupu pozorně čtěte informace na etiketě, co přesně kupované maso obsahuje.

Kuře na mandlích

Recept pro 4 osoby

Suroviny:

Celé kuře, 1/4 litru kuřecího vývaru, 1 jablko, 1 cibuli, 50g rozměklého másla, lžíci medu, lžíci mandlových lupínků, špetku mletého hřebíčku, špetku mletého zázvoru, sůl .

Postup:

Kuře důkladně omyjeme zvenku i zevnitř a usušíme a kuře osolíme. Jablko nakrájíme na stroužky a cibuli na osminky. Vnitřek kuřete vyplníme nakrájeným jablkem a cibulí, otvor uzavřeme kovovou jehlicí, nebo špejlí.  Rozměklé máslo utřeme s mletým hřebíčkem, zázvorem a medem. Kuře směsí potřeme a pečeme na střední teplotu zhruba 1 hodinu. Během té doby několikrát podléváme horkým připraveným vývarem i výpekem. Mandlovými lupínky posypeme kuře na posledních 10 - 15 minut pečení. Hotové kuře necháme ve vypnuté troubě odpočinout, poté naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší, brambory, nebo rýží.

O kuřecím mase

Kuřecí maso je zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Má výbornou chuť a je lehce stravitelné. Kuřecí maso se prodává chlazené nebo mražené, vcelku (s drůbky, bez drůbků), dělené (čtvrtky, půlky), nebo porcované (prsa, stehna). Z kuřecího masa se vyrábí šunka, salámy, huspeniny, tlačenka, sekaná, aspik, uzené kuře, uzené kuřecí čtvrtky, kuřecí párky. Kuřecí maso vyžaduje šetrné kuchyňské zpracování, při hodně vysokých teplotách rychle ztrácí na objemu. Chuť kuřecího masa je závislá na způsobu krmení a chovu kuřat, na jejich druhu a stáří.

Pozor na křehčené maso

Pozorně a důkladně čtěte údaje na obalu kuřecího masa, protože k vašemu překvapení se můžete dozvědět, že neobsahuje 100% masa, ale třeba pouze 70%. Jedná se o tzv. maso křehčené, kde zbylá procenta tvoří voda. Křehčené maso se prodává chlazené i mražené, najdete ho ve velkých supermarketech i menších řeznictvích. Výrobce takto upravené maso vyprodukuje levněji, ale již při více nežli 20% vody se mění struktura i chuť upraveného masa. Stalo se vám, že kuřecí maso bylo jakoby suché, nemělo tu správnou "kuřecí" chuť, mělo drobivou, nebo naopak rozbředlou konzistenci? Pokud ano, bylo to kuřecí maso, které bylo vydatně "nastavené vodou", tedy křehčené. Křehčení masa probíhá injektážně, nebo "vmasírováním". V prvním případě vodu do čerstvého masa vpraví jemné jehly, ve druhém se maso otáčí v bubnu a voda se do něj vmasíruje. Aby maso pojmulo větší množství vody, používají někteří výrobci látky, zvyšující schopnost masa vázat vodu. Vše je v normě a ze zdravotního hlediska v pořádku, protože množství látek určuje zákon a v jednotlivém výrobku nesmí překročit určené limity.

 

Málo známé sušené kuřecí maso

Již staří Egypťané sušili maso, ovoce i další potraviny, které sušené déle vydržely. Kdo uměl sušit maso téměř dokonale, byly některé indiánské kmeny sušící maso na slunci. Sušené maso indiánům usnadňovalo kočovný způsob života. Dnes je "jerky" využívané jako energeticky vydatná a zdravá potravina. Sušené maso je lehce stravitelné a vhodné pro redukční dietu. Získává po celém světě stále více příznivců a to nejen z řad horolezců, cyklistů a turistů.  Dobře se skladuje a je určeno i pro dlouhodobější teploty 5 - 30°C. Výborně poslouží všude tam, kde není dostupné běžné stravování.

Tipy co je dobré vědět

-pokud spěcháte s přípravou, rozdělte před přípravou celé kuře na čtvrtky
-dietní úprava je vaření a dušení, rozhodně ne pečení a smažení
-kuřecí prsíčka jsou z kuřete nejdietnější
-kuřata nad 1,5 kg mohou být dost tučná

Zajímá nás, jak připravujete kuřecí maso vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet.cz





Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend