Recept na guláš nejen se šesti a nejen na víkend

Jana Brožková (Bydlet.cz), 1.11.2020
Recept na guláš nemusí být pouze z hovězího masa

Guláš, to již dávno není jen klasika, kterou si dáte "se šesti" v restauraci. Recept na guláš nemusí být pouze z hovězího masa a připraven klasickým způsobem. Výborný je i guláš z drůbežího, vepřového, ale i jehněčího masa, pochutnat si můžete na guláši z divočáka, daňka, nebo muflona. Dobrý bude guláš dokonce i ze pštrosího masa. Také je mnoho možností, jak gulášové maso doplnit, nebo ovonět například různou zeleninou, houbami, pivem, vínem, kořením. I přílohy ke guláši mají mnoho podob a každý je volí podle své chuti. Ke guláši se dobře hodí chleba či jiné pečivo, houskové knedlíky, vařené brambory, rýže, nebo těstoviny.

Dokonalý guláš

Dokonalý guláš není pro každého ten stejný. Někdo musí mít v guláši stejné množství cibule, jako masa, jinému stačí cibule jedna. Další bude tvrdit, že česnek do guláše nepatří, někdo si guláš bez většího množství česneku neumí představit. Je možné do guláše dát i rajský protlak, houby, nebo zeleninu, přidat červené víno, nebo pivo - to vše gulášoví tradicionalisté zcela vylučují. Na čem se většina shodne, bude základní koření - kmín, pepř, sladká mletá paprika a majoránka. Další koření, které se do guláše častěji používá je pálivá paprika, nebo chilli, nové koření, bobkový list, případně jalovec. Zahuštění guláše je také možné několika způsoby. Nejčastěji se zahušťuje guláš jíškou, zaprášením moukou, nebo ve vodě dobře rozmíchanou moukou. Vždy je nutné poté guláš důkladně provařit, aby v něm mouka nebyla chuťově poznat. Také nadrobený suchý chleba (nebo na kousky nakrájená střídka měkkého) je dobré zahušťovadlo do guláše. I zde platí, že chleba musí být dobře rozvařený, proto jej do guláše dáváme, když je maso ještě tvrdší. Pro zahušťování je možné použít i nastrouhané vařené brambory. Přidává se i smetana, ale pozor na množství, ať z guláše neuděláte svíčkovou, nebo smetanovou omáčku. 

Na co určitě nezapomenout, když vaříte guláš

U guláše je vždy základem cibule dobře osmahnutá na sádle, nebo oleji.

Pro guláš je důležité maso, ať se jedná o jakýkoli druh, nebo směs masa (např. hovězí a vepřové je dost oblíbené), mělo by být spíše libové.

Pro chuť guláše je důležité důkladně osmahnout maso, které musí pustit šťávu.

Pozor na připálení mleté papriky, zhořkl by vám celý guláš.

Guláš se žampiony

Recept pro 4 osoby

Suroviny:

500 g hovězí kližky, 200 g žampionů, 2 lžíce mouky, 250 ml vody, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sladká paprika, mletý kmín, majoránka, špetka černého pepře, sůl.

Postup:

Maso omyjeme, usušíme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na jemno, očištěné žampiony na plátky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a česnek a přidáme pokrájené osolené maso, které důkladně osmahneme. Maso vyjmeme, olej s cibulí a česnekem zaprášíme moukou a znovu osmahneme. Přidáme nakrájené žampiony, sladkou papriku, kmín, majoránku a pepř a vrátíme do kastrolu maso, vše podlijeme vodou a důkladně promícháme. Na mírném ohni za občasného míchání dusíme cca hodinu, až je maso měkké a omáčka hladká. Ochutnáme, případně dochutíme solí, pepřem, nebo majoránkou. Podáváme s houskovým knedlíkem, rýží, bramborami, nebo těstovinami.   

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend