Losos - recept na rybí lahůdku

Jiřina Kavková (Bydlet.cz), 24.12.2015

Maso z lososa je dnes běžně dostupnou a oblíbenou rybí lahůdkou. Koupit můžeme čerstvého, zmrazeného, nebo uzeného lososa. Je mnoho receptů na úpravu lososa - losos grilovaný, pečený, uzený, v alobalu, na grilu, v těstíčku, se zeleninou, v různých omáčkách, na česneku s bazalkou a mnoho dalších receptur. Připravovat můžeme lososové medailonky, lososové filety, lososový salát, lososový steak, lososovou pizzu, lososový tatarák, nebo také lososový krém.

Jak žije losos

Losos obecný, nebo losos atlantský je dravá, tažná ryba, která mládí prožívá v horních tocích řek. Mladí lososi, kteří se vylíhli na stejném místě jako celé generace před nimi, žijí v řekách několik let. Odtud táhnou do moře, kde dospívají a prožijí většinu svého života. Jako dospělci se se vrací do řek na místo svého vylíhnutí. Jen tam se rozmnožují - vytírají a přivádí na svět mladé. Tento koloběh se stále opakuje.

Lososi umí během návratu do řek překonat velkou řadu překážek a urazit tisíce kilometrů. Pro úspěšný tah lososů se budují v přehradách speciální propusti, nebo schody. Losos dokáže vyskočit a překonat bariéru vysokou několik metrů. Tahy lososů nemají stejný časový průběh.

V současné době je losos průmyslově lovený zejména v mořích. Losos je uměle chován i na na lososích farmách v umělých nádržích.

Losos v českých zemích

Před zřizováním přehrad, jezů a zdymadel Losos obecný obýval řeky Vltavu, Ohři, Orlici a Otavu a Labe. Hlavní lovenou rybou v Labi byl losos až do konce 19. století. Nadměrným výlovem a přehrazováním Labe populace lososa i v této oblasti postupně mizela. V současné době probíhají projekty, které si daly za úkol lososa do našich řek vrátit. Patří mezi ně i dlouhodobý mezinárodní, česko-německý projekt, který vysazuje lososa v severních Čechách, zejména v řece Kamenici a jejích přítocích.

Losos je zdravé jídlo

- obsahuje hodnotné bílkoviny
- je bohatý na zdravé tuky - omega 3 mastné kyseliny
- je lehce stravitelný
- obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek
- posiluje růst vlasů a nehtů
- zmírňuje bolesti kloubů
- pomáhá chránit srdce a cévy
- udržuje cholesterol v rovnováze
- pomáhá předcházet vysokému tlaku, mrtvici a infarktu

U lososa nezapomeňte

* Pokud máte na výběr, dejte přednost chlazenému lososu před zmrazeným

* Čtěte na etiketě původ lososa a máte-li na výběr, dejte přednost rybě pocházející z moře. Lososi ze sádek a farem jsou celkově tučnější a přitom jejich maso neobsahuje správný poměr zdravých tuků.

* Pozor na průmyslově vyráběné náhražky. Tyto náhražky jsou levné a vzhledem, částečně i chutí lososa připomínají. Jsou vyrobené většinou z treskovitých ryb a doplněné barvivem a dalšími látkami.

Losos na másle s limetkami a bylinkami

Recept pro:  4 osoby

Suroviny:

4 filety z lososa, díl čerstvého zázvoru, hrst snítek čerstvého koriandru, 2 limetky, 4 lžíce másla, 2 lžíce kvalitního oleje, kajenský pepř, černý pepř, sůl.

Postup:
Oloupeme zázvor a nakrájíme ho na kousky. Koriandr omyjeme, stejně jako limetky. Do mixéru vložíme všechny kousky zázvoru, větší část koriandru a nastrouhanou kůru z jedné limetky. Dále přidáme vymačkanou šťávu z limetky, máslo, sůl a oba pepře. Vše důkladně promixujeme a ze směsi vytvoříme do alobalu váleček, který dáme vychladnout do ledničky. Mezitím předehřejeme troubu na 220°C, vytřeme plech, nebo pekáč lehce olejem a zbytkem oleje potřeme osolené filety lososa. Pečeme je v troubě cca 10 - 12 minut. Z ledničky vyndáme ztuhlý váleček másla, který nakrájíme na 4 stejně velké dílky. Filety vyndáme z trouby a položíme na talíře, na každou porci přidáme kousek bylinkového másla a nakrájené limetky, spolu se zbylým koriandrem. Podáváme s fazolkami, kukuřicí, nebo jinou zeleninovou přílohou, nebo s celozrnným pečivem.

Zajímá nás, jak přípravujete lososa vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Pomozte nám a pod článkem využijte možnost Přidat názor, zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách bydlet.cz





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend