Recepty na řízky: šťavnaté řízky nejen smažené

Jana Brožková (Bydlet.cz), 8.05.2015

Obalený, smažený a přitom šťavnatý řízek s citronovým plátkem - to je nejčastější představa ideálního řízku. Řízky ale nemusí být jen smažené v trojobalu (také "naruby" *), řízek známe i přírodní, plněný, zapečený, grilovaný a marinovaný.

Řízek můžeme připravit z vepřového, hovězího, drůbežího a mletého masa i ze silných plátků šunky. Řízek se může schovávat v bramborákovém těstě, nebo smetaně, přírodní řízky můžeme zapéci třeba s rozšlehanými vejci, nebo zakysanou smetanou, s jogurtem, se sýrem a také s hořčicí, či s ovocem. Řízky pečeme v alobalu, dusíme v pivě i na víně, řízky jako kapsu plníme zeleninou, sýrem a houbami.

Vepřové maso na řízky

Na řízky je nejvhodnější vepřové maso z krkovice (s kostí i bez kosti) a kýty. Maso z krkovice je tučnější, šťavnatější a chuťově výraznější. Vepřová kýta je sušší a libovější. Další sváteční možností jsou řízečky z vepřové panenky.

Kuřecí a krůtí maso na řízky

Na řízky se používá maso z prsou a také maso ze stehen. Prsní řízky jsou sušší, stehenní řízky šťavnatější.

Telecí a hovězí maso na řízky

Na řízky z telecího a hovězího masa se používá kýta, roštěnec, svátečně svíčková.

Přílohy k řízkům

Ke smaženým řízkům jsou nejvhodnější vařené brambory, bramborová kaše, bramborový salát, nebo dobrý chleba. Nezapomeňte na kolečko citrónu a kyselou okurku!

K plněným řízkům a řízkům se smetanou, jogurtem, nebo sýrem jsou vhodné a chutné rýže i těstoviny.

K jakkoli připraveným řízkům můžeme podávat různé druhy čerstvé zeleniny - podle sezóny a chuti. 

Při přípravě řízku nezapomeňte:

• pokud vykosťujete maso, používejte kvalitní a ostrý nůž
• vykosťování provádějte až před samotnou úpravou
• pokud si porcujete řízky sami, řežte maso vždy přes vlákno
• plátky na řízky se doporučují 1 - 1,5 cm silné
• maso nařízněte po okrajích a naklepejte (paličkou, pěstí, hranou talíře)
• maso na okrajích nařezáváme proto, aby se při přípravě nezkroutilo
• naklepáváme proto, že tím usnadníme a zrychlíme úpravu masa
• naklepávejte s citem, masu nesmíte rozbít jeho strukturu
• u drůbežího masa naklepávejte pouze velmi jemně, je křehčí než ostatní masa
• před případným obalením maso osušte, obal jinak opadá
• pozor při smažení na příliš rozehřátý olej - strouhanka rychle zčerná a maso bude tuhé


Jednoduchý a chutný recept: přírodní řízky se slaninou a cibulí

Recept pro 4 osoby

Suroviny:

4 vepřové řízky z krkovičky bez kosti, 50 g anglické slaniny, 2 lžíce pikantní hořčice, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kvalitního oleje, 2 cibule

Postup:

Omyjeme maso, dobře osušíme, ořízneme tučné okraje, po obvodu nařízneme a naklepeme. Řízky potřeme hořčicí a obalíme z obou stran v mouce, kterou promísíme se sladkou paprikou. Maso necháme cca 10 - 15 min odpočinout. Zatím nakrájíme na kostičky slaninu a cibuli a opečeme je na oleji na pánvi. Poté je z pánve vyjmeme a dáme stranou. Na zbylém tuku prudčeji opečeme řízky - z každé strany cca 4 minuty. Zmírníme teplotu a z každé strany dopečeme řízky dalších 5 minut. Nakonec do pánve k masu vrátíme slaninu s cibulí. Podáváme s brambory, nebo rýží.

* řízky "naruby" obalujeme ve známém trojobalu v obráceném pořadí - 1.strouhanka, 2.vejce, 3.mouka

   

Zajímá nás, jak připravujete řízky vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Pod článkem využijte možnost Přidat názor.


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>

Názory na článek  Recepty na řízky: šťavnaté řízky nejen smažené
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend