Gril - příslušenství a paliva

Rubrika: Tipy a triky
Marta Hrdličková (Kurzy.cz), 30.05.2011

V grilovacích krbech se nejčastěji používá grilovací dřevo či dřevěné uhlí a grilovací brikety. Na uzení je ale zapotřebí profesionálnější přístup, neboť maso nebo sýr při dlouhém a pomalém procesu vyuzení chutná rozdílně právě podle druhu dřeva, které je k účelu použito. Neprohloupíte, pokud budete při uzení pracovat s tvrdým dřevem z ovocných stromů, které je tou ideální surovinou. Odborníci z OBI doporučují dřevo švestkové, meruňkové nebo třeba jalovec. Je totiž známo, že tvrdší dřevo z listnatých stromů hoří pomalu, klidně a málo praská.

Grilovací rukavice, zástěra a nářadí s delší rukojetí na napichování a obracení pokrmů jsou samozřejmostí pro bezpečné grilování. Kromě těchto základních propriet si můžete svůj jídelní koutek postupně vybavit i dalším příslušenstvím, jako jsou speciální rošty, grilovací jehly, stolky a zahradní nádobí nebo praktické nádoby na uhlí a brikety.

Tip odborníka:

„Stejně důležité jako dodržovat základní bezpečnostní pravidla je i správná péče o gril samotný. Závadám nejlépe předejdete, pokud budete pravidelně odstraňovat připečené kousky masa a přepálený tuk. Gril v dobrém stavu je zároveň bezpečný a pokrmy z něj jsou také chutnější. Při odbyté péči hrozí nebezpečí vznícení připečené vrstvy,“ upozorňuje Otto Bezděk vedoucí zahrady v olomouckém OBI.

 

Čistota je půl zdraví, doopravdy!

Není žádným tajemstvím, že čištění grilů patří k poměrně nepříjemným činnostem. Když ho srovnáme s konzumací křupavých steaků, není opravdu na co se těšit. Přesto je správné vyčištění základem pro správný chod grilu, ale co je hlavní – pro chuť a kvalitu připravovaných pokrmů. Kdo s tím má své zkušenosti, jistě ví, jak urputně odolávají saze a tuk našim snahám o jejich odstranění. Jak se se špínou poprat?

K čištění grilu je nejvhodnější speciální grilovací ocelový kartáč a jemný čisticí prostředek, který se dá koupit přímo v úpravě pro čištění grilů, krbů nebo i trouby. Před každým grilováním je dobré odstranit popel z nádobky (v případě grilů na dřevěné uhlí) a grilovací rošt vypálit. Až se z roštu přestane kouřit, je to signál pro použití kartáče, kterým odstraníme zbylé nečistoty. Nikdy nezapomeňte na ochranné rukavice, potažmo grilovací zástěru.

A jak zamezit připáleným kusům masa a tuku ještě před grilováním? Zkuste potřít rošt olejem – hodí se mít například olej ve spreji, kterým rošt jen jednoduše postříkáme, a nic se na něj nepřilepí.

Jako prevenci před nepříjemným připalováním můžete také použít grilovací misky, které se pokládají až na rošt a dá se s nimi lépe manipulovat. Nemusíte se bát, že tím ztratíte klasický grilovací šmak, v miskách jsou totiž otvory, které umožňují prostupovat vůni skrz.

!TIP!

·     Máte rádi ostré aroma citrónu? U grilování ho můžete použít hned dvěma způsoby! Nejprve před grilováním na potření masa nebo přímo roštu, který pak působením tepla uvolňuje svěží citrónovou vůni. Citrón se ale bude hodit i při čištění! Rozkrojte citrón na půl a dužinou čistěte kovová vlákna roštu ještě za tepla. Spolu s uvolněnou šťávou se odplaví i připečené usazeniny.

·     Pokud čistíte gril po grilování, je lepší začít dříve než později. Je-li rošt ještě teplý, odstraňování nečistot bude snadnější. Gril také nezapomeňte nakonec do sucha vytřít hadrem, předejdete tak nežádoucí korozi.

Vhodné umístění

Jednoduché a mobilní grily lze umístit de facto kamkoliv. Vždy je ale nutné dbát na bezpečnost. Zkontrolovat je třeba především stabilitu přístroje a také popřemýšlet, jak může gril ohrozit své okolí. Neměl by tedy stát blízko keřů nebo hořlavých materiálů a samozřejmě je nanejvýš rozumné kontrolovat své děti a domácí mazlíčky, kteří by se zpravidla rozhodnou prozkoumávat gril v tu nejméně vhodnou dobu.

Co se týče grilovacích krbů, u těch je výběr stanoviště přece jen důležitější. Rozhodnout se totiž musíme pro stálé místo v zahradě, a tedy zvážit všechna pro a proti. Optimální je postavit krb na rovném terénu a hladké podložce, například z betonu, dlaždic nebo kamenných desek, které pod krbem vytváří dostatečně velkou plochu, jež dokáže zachytit rozpálené uhlíky. Travnatý nebo písčitý povrch není nejvhodnější, protože se může po čase lehce propadat a stabilita krbu je tak ohrožena. Jistě si také nepřejete vypálená kola na vašem pěstěném zeleném koberci.

Chytrým tahem je postavit krb do závětří, poblíž stěny, plotu nebo do klidného koutu zahrady. Jednak se vyhnete nepříjemným problémům s povětrnostními vlivy, které by mohly vaše kuchařské plány zhatit, a navíc je vždy pohodlnější sedět se svými přáteli v klidu a teple.

Zdroj: OBI

Názory na článek  Gril - příslušenství a paliva
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Tipy a triky