Vánoční recepty - vánoční jídlo a přejídání, aneb všeho moc škodí

Ani o Vánocích nekombinujme tučné a sladké

Je na nás jak vánoce a vánoční jídlo pojmeme. Může to být o přejídání se a kombinacích tučných a sladkých pokrmů, nebo můžeme být střídmější. Namísto smaženého kapra udusíme přírodního kapra, nebo lososa, namísto tučného vepřového připravíme krůtí maso. Do bramborového salátu dáme tentokrát bílý jogurt a ne majolku a tatarku. Nebudeme péci 8 – 10 druhů vánočního cukroví uděláme jen 3 – 4 a nepřehánějme to s cukrem, ani s tuky.

Také zkusme vynechat ochucené bramborové lupínky, křupky, tučné uzeniny a sladké limonády. Žaludek nám za to poděkuje. Zařaďme do jídelníčku i o vánocích více ovoce a celozrnného pečiva. Chroupat můžeme i oříšky, protože jejich tuk je prospěšný pro naše zdraví. Ořechy obsahují vitamíny a minerály, vitamíny skupiny B, vitamin E, některé i kyselinu listovou. Dále v nich najdeme lecitin, a stopové prvky hořčíku, železa, zinku a selenu. Ořechy jsou prospěšné, ale mají vysokou kalorickou hodnotu, proto jejich konzumaci nepřehánějme. 

Je dobré si uvědomit, že vánoce nemusí být jen svátky přejídání, které strávíme u televizních pohádek. O vánocích můžeme navštívit známé, jít na delší procházku do města, nebo do přírody, případně navštívit nějakou kulturní akci. Udělejme si klidný den a zastavme se - tělu i duši to udělá dobře.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky