Vánoční bramborový salát: bramborový salát má mnoho podob a to i v jiných zemích

Kdo by neměl rád bramborový salát! Patří u nás mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Bramborový salát, to není jen vánoční příloha ke smaženému kaprovi. Bramborový salát vhodně doplňuje různé druhy masa. Nejen smaženého kapra na Vánoce, ale také smažené vepřové a drůbeží řízky, pečené vepřové a telecí maso, různé druhy klobás, nebo sekanou. Bramborový salát je výborný také samotný, s dobrým pečivem, nebo i bez něj. 

Podoby bramborového salátu ve světě
Výraznou chuť bramborového salátu různých obměnách znali již v Rakousko – Uhersku a carském Rusku, znají ho v Polsku, ve Velké Británii, Holandsku, v Americe a určitě i na mnoha dalších místech. Bramborový salát se jí téměř po celém světě a má řadu podob. Nejrůznější mutace bramborového salátu se dokonce podávají v mnoha teplotách – chlazený salát, který je nejznámější i u nás, v pokojové teplotě, nebo teplý, někde dokonce horký. Také maso, které se k bramborovému salátu přidává je různé. Jí se s rybami, pečenou šunkou, krocanem, pečenými, nebo uzenými koleny i telecím masem. Do salátu se přidává i čočka a paprika, majonézu nahrazuje vinný dresink. Dá se říci, že bramborový salát je v některých zemích tomu našemu českému velmi málo podobný a společné mají pouze vařené brambory.

Co potřebujeme pro přípravu bramborového salátu
Základem  bramborového salátu jsou vařené brambory, vařená kořenová zelenina, majonéza, nebo jen octový dresink. Dále se recepty liší. Mnohým by chyběla vařená vejce a kyselé okurky s lákem, někdo do salátu dává uzené maso, šunku, nebo měkký salám. Některé kuchařky dochucují salát hořčicí, cibulí, nebo koprem. Možností je také nastrouhané jablko na zjemnění chuti. Pokud chceme salát vylehčit, použijeme namísto majonézy bílý jogurt. Kdo má rád sterilovanou zeleninu, přidá sterilovaný hrášek, nebo kukuřici. Zajímavá chuť vznikne přidáním ančoviček, nebo kapari. Ten, kdo chce vnést do českého receptu více exotiky, přidá kari koření, nebo sezamová semínka.

Většina z nás se při přípravě drží zaručeného receptu naší maminky, nebo babičky. Ti odvážnější experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak. V každém případě, ať se ten váš určitě povede!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření