Tradiční Vánoce na talíři: recepty na vánočního kapra

Jana Brožková (Bydlet.cz), 23.12.2020

K tradicím a symbolům Vánoc u nás od konce 19. století patří vánoční kapr. Bez kapra na štědrovečerní tabuli by to možná v některých rodinách ani Vánoce nebyly. Kapr je kvalitní rybí maso, které se dá upravit na mnoho způsobů. Receptů, jak připravit kapra je celá řada, od běžných, které dobře známe, až po ty, které jsou méně používané.

Smažený kapr
Kapr smažený v trojobalu, to je klasika po česku, kterou zná každý. Smažený štědrovečerní kapr s bramborovým salátem je nejznámější vánoční úpravu kapra. Obaluje se v trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance. Podává se spolu s bramborovým salátem, výborná alternativa může být bramborová kaše. Na této úpravě kapra se toho nedá mnoho zkazit, nanejvýš můžeme kapra připálit. Počítejme s tím, že smažený obalovaný kapr patří k tučným jídlům.

Kapr na kmíně
Tento recept je klasika a v českých domácnostech se kapr tímto způsobem upravuje poměrně často. Rozhodně nejen o vánocích. Kapra nakrájíme na "podkůvky" tedy přes hřbet, osolíme a necháme odležet. Nasolené porce kapra dostatečně okmínujeme a obalíme v mouce, nebo jen moukou zaprášíme. Možnost je i mouku zcela vynechat, pak musíme počítat s tím, že ryba nasaje více tuku a příprava je delší. Kapra pečeme v troubě nebo na pánvi. Jako příloha se doporučuje bramborová kaše, vařené brambory nebo dobrý chleba.

Staročeská klasika nasladko - kapr načerno
Další možnou vánoční úpravou je kapr načerno. Recept má základ ve středověku a jeho chuť je nenapodobitelná. Potřebujeme kořenovou zeleninu a cibuli, nastrouhaný perník, chleba, skleničku černého piva a pár lžic rybízové zavařeniny. Dále jíšku, máslo, cukr, hrst sušených švestek, mandlí a rozinek, maličko červeného vína, citron a pokud seženete, tak řepný sirup. K tomuto receptu potřebujeme i celou řadu koření: kuličky pepře a nového koření, bobkový list, špetku tymiánu a zázvoru, kůru z dobře umytého citronu. Postupujeme takto - nejprve na másle osmahneme zeleninu a cibuli, zalijeme vařící osolenou vodou, přidáme koření, pivo a povaříme. Dále dosypeme nastrouhaný perník a chleba, jíšku a zavařeninu. Doplníme citrónovou šťávou, trochu přisladíme a nasypeme sušené švestky. Poté přidáme nasolené a odležené porce kapra. Povaříme cca 20 minut. Nakonec přidáme spařené a nakrájené mandle, rozinky, několik lžiček řepného sirupu a zalijeme červeným vínem. Příprava je hotová a omáčku s kapříkem zchladíme a necháme v chladu uležet alespoň jeden den. Jako příloha se hodí chleba, překvapivě dobré jsou i vdolky.

Ať na štědrý večer budete připravovat kapra jakýmkoli způsobem, určitě to bude dobrota. Nezbývá, než popřát dobrou chuť a pozor na kosti!

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Zavařování a vaření