Recepty na sladké i slané palačinky: palačinky jsou oblíbené a výtečné jídlo

Jana Brožková (Bydlet.cz), 25.05.2016

Palačinky jsou oblíbené jídlo ve sladké nebo slané variantě, s náplní z ovoce, zeleniny, hub, masa i sýra. Receptů na palačinky je opravdu mnoho. Palačinka může být potřená marmeládou, plněná povidly, nebo tvarohem, nazdobená šlehačkou, nebo čokoládou, skořicí, nebo oříšky. Palačinky zapékáme, flambujeme a děláme palačinkové dorty. Druhů a chutí palačinek je nepřeberné množství. Jedno mají společné – palačinky nám prostě chutnají!

Co je palačinka
Palačinka je tenká placka z řídkého, nekynutého těsta (mouka, vejce a mléko), která se na tuku (olej, máslo, sádlo) smaží z obou stran na pánvi. Příprava palačinek, to není jen vytvoření těsta a upečení placek. Palačinky se plní sladkou, nebo slanou náplní a zdobí se. K palačinkám se vytváří přílohy a dipy, palačinky se zapékají a flambují (slivovice, rum, whisky, koňak).

Historie palačinek
Placka z mouky (pohankové, pšeničné, rýžové, kukuřičné i dalších) provází naší civilizaci již více než 5000 let a objevuje se v jídelníčku všech starých národů. Jednalo se o jednu ze základních potravin ve většině světa. Před tisící lety se tzv. galeta (z pohankové mouky) konzumovala samotná, později se přidával tuk, vejce, nebo uzené maso. Předchůdce sladké palačinky vznikl z galety přidáním skořice, květu pomerančovníku i dalších ingrediencí.

Název palačinky
Slovo palačinka se dá vystopovat až do starých kultur. V Řečtině se plochý koláč označuje jako plakús, v latině je to placenta (kterou známe spíše jako označení plodového lůžka). Ve střední a jihovýchodní Evropě se v mnoha jazycích používá podobný slovní základ.

Těsto na palačinky
Základní suroviny pro vytvoření těsta na palačinky jsou mléko, mouka a vejce. Palačinkové těsto lze připravovat v různých variantách. Vejce se do těsta dávají celá, nebo pouze žloutky, cukr práškový, nebo krupicový, namísto hladké mouky lze použít polohrubá, pohanková, nebo celozrnná mouka. Někdo přidává dokonce škrob s trochou kypřícího prášku. Namísto mléka může být použita sodovka. Také různě tučné, případně zakysané mléko ovlivní chuť a křehkost palačinek. Již do samotného těsta se mohou přidat např. kousky uzeniny, slaniny, hub, zeleniny, oříšků, rozinek a také koření i mnoho dalších příměsí. Méně používané přísady mohou ovlivnit originální výsledek.

Chuti a náplně palačinek
Palačinky se dělí na sladkou, nebo slanou pochoutku. Náplň a dochucení palačinky může být servírované zvlášť, nebo přímo v palačince, nebo na ní.

Sladké palačinky
Jako sladká náplň do palačinky se používají různé marmelády, povidla, ochucený tvaroh, čerstvé, kompotované i mražené ovoce, zmrzlina, nutela, pribináček, termix, pudink, smetana a mnohé další.

Do náplně se přidávají také rozinky, oříšky, kokos, kandované ovoce, strouhaná pomerančová, nebo citrónová kůra, vanilkový a pudinkový krém.Nahoru na palačinky se přidává šlehačka, čokoládová a karamelová poleva, nebo nastrouhaná čokoláda, kakao, javorový sirup, skořice a med.

Chuť palačinky se zvýrazní, pokud náplň a dochucení doplňují ještě horkou palačinku. Zkuste také výborné flambované palačinky.

Slané palačinky
Slané náplně mohou být z různých druhů zeleniny /hlávkové i kyselé zelí, brokolice, rajčata/, oblíbené jsou zejména špenátové. Zajímavou chuť dá palačince sýrová náplň, výraznější je z uzeného sýra. Dále se dělají náplně z uzenin, pečeného, nebo uzeného masa i ryb a paštiky. Oblíbená je houbová /čerstvé i sušené houby/, slaná tvarohová, nebo palačinka s vejci.

Do náplně se přidává pórek, cibule, česnek, křen, kečup, rajský protlak, hořčice a další. Pro výraznější chuť se přidávají čerstvé, nasekané bylinky, nebo různé druhy koření (pepř, mletý kmín, mletá paprika, muškátový květ i oříšek. Nahoru na palačinky se použije například kysaná smetana, nastrouhaný sýr /nejlepší je parmazán/.

Ke slaným palačinkám se dále používají různé dipy, ve kterých se palačinky namáčí. Palačinky přichystané na slano se často ještě zapékají v troubě.

Tvary palačinek
Palačinky se rolují, překládají, dělají se z nich plněné zavázané měšce, nebo otevřené mističky, nebo vaničky. Nejčastější je palačinka plněná, nebo namazaná a stočená do ruličky. Plněná palačinka se muže také překládat do cípů, na polovinu, nebo na čtvrtinu a uzavřít a složit jako obálka.

Palačinkový den - Pancake Day, nebo také Tlusté úterý
Je anglický svátek, který se slaví vždy v úterý před Popeleční středou, kdy začíná půst před Velikonocemi. Právě křesťanské postní období dalo vzniknout tomuto zvyku. Dnes se Palačinkový den v Anglii slaví bez náboženského kontextu, jako veselá zábava s řadou disciplin. S pečící se palačinkou na pánvi se běhá, palačinka se při tom nadhazuje a obrací. Při Pancake Day existuje celá řada dalších zvyků a soutěží s palačinkami.

Některé druhy a obdoby palačinek
Palatschinke – rakouská a bavorská palačinka je obdobou té naší
Naleśnik – polská palačinka
Blini – ruská obdoba palačinky, do slané varianty se přidávají strouhané brambory a plní se slaninou, nebo rybami, ve sladké variaci se doplňují sladká jablka a hrozny.
Palacsinta – maďarská palačinka
Clătită – rumunská palačinka
Pannenkoeken – nizozemská palačinka
Crepes –francouzské sladké a  tenké palačinky 
Galletes - francouzské slané palačinky z pohankové mouky
Crumpet – anglické palačinky, obdoba našich lívanců (kynuté těsto), podávají se jako součást bohaté snídaně a ochucují se pouze máslem
Dosa – indický druh palačinky z čočkové mouky, nebo cizrny, podávaný s curry, nebo chutney
Baghrir – verze palačinky ze Severní Afriky, servíruje se s máslem, medem a mátovým čajem
Injera – východoafrická palačinka, mouka z cereálií, nahrazuje chléb
Pannekoek – palačinka z Jižní Afriky, dědictví anglických imigrantů
Banh xeo – druh asijské palačinky, náplní je zelenina, maso, ryby a krevety
Pancake – americká obdoba palačinky (kynuté těsto), sladká varianta se ochucuje zejména javorovým sirupem, borůvkami a banány. Slané se servírují se slaninou, nebo vejci.
Tortila – suchá placka z kukuřičné mouky rozšířená v Jižní Americe, plní se masem, zeleninou i sýrem

Jak na to – recept na palačinky
Náplně si musíme připravit již před uděláním samotných palačinek. Podle chuti si vybereme sladkou, nebo slanou náplň.

Děláme palačinky
V misce rozšleháme mléko s vejci a špetkou soli. Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Do sladké varianty můžeme již do těsta přidat cukr, ale pozor, nevelké množství, jinak se připaluje. Těsto necháme odležet, nejlépe půl hodiny až hodinu.

Tekuté, středně husté, zcela hladké těsto naběračkou lijeme na pánev s rozpáleným tukem. Krouživým pohybem zápěstí nakláníme pánev s těstem tak, aby se rozprostřelo po celé ploše dna pánve.

Po chvíli smažení těsto ztuhne a palačinkou lze v pánvi pohybovat. Vytvořenou placku poté obracíme a dopečeme z druhé strany.

Náplň s tvarohem
Tvaroh dobře promícháme s cukrem, smetanou a žloutky. Přidat můžeme strouhanou citrónovou kůrou, vanilku, rozinky nebo kandované ovoce, případně i část marmelády. Na hotové palačinky namažeme náplň a srolujeme je. Palačinky složíme těsně vedle sebe do pekáče, nebo zapékací mísy, lehce pomažme máslem a po dobu 10 – 15 minut zapékáme na 150° C v troubě.

Náplň se žampióny
Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek jemně nasekáme. Na rozpáleném oleji opečeme žampiony, osolíme a opepříme a vyjmeme. Ve výpeku osmažíme cibuli a česnek a pouze krátce je opečeme. Pak přimícháme zpět houby a přidáme odjádřená a oloupaná rajčata nakrájená na kostičky. Spolu dusíme 5 minut. Přidáme 2 vejce a směs pár minut na pánvi dosmažíme. Na palačinky rozdělíme houbovou směs a smotáme je. Palačinky naskládáme do vymaštěné zapékací mísy. Smícháme smetanu, rajský protlak a sladkou papriku a podle chuti dosolíme a dopepříme. Palačinky potřeme vytvořeným krémem a posypeme zbylou houbovou náplní. V předehřáté troubě zapékáme asi 15 – 20 minut na 150 °C. Palačinky podáváme s nasekanými čerstvými bylinkami.

Nezbývá, než popřát "Dobrou chuť!"


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend