Recepty na víkend = tentokrát recept na kuře po balkánsku

Nějaký recept na kuře zná každý. Důvodem je poměrně snadná příprava kuřecího masa, jeho výborná chuť a nutriční hodnota a v neposlední řadě příznivá cena. Kuřecí maso je zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Kuřecí maso se prodává chlazené nebo mražené, vcelku (s drůbky, bez drůbků), dělené (čtvrtky, půlky), nebo již porcované a vykostěné (prsa a stehna). 

Z kuřecího masa se vyrábí šunka, salámy, huspeniny, tlačenka, sekaná, aspik, uzené kuře, uzené kuřecí čtvrtky, kuřecí párky. Kuřecí maso vyžaduje šetrné kuchyňské zpracování, při hodně vysokých teplotách rychle ztrácí na objemu. Chuť kuřecího masa je závislá na způsobu krmení a chovu kuřat, na jejich druhu a stáří. Nejlepší kuře koupíte chlazené na dobrém farmářském trhu a bude pocházet z menšího chovu. Maso z něj bude lépe chutnat a je kvalitnější. Nezapomeňte jen, že takovéto kuře se musí připravovat o dost delší dobu, nežli mražená kuřata z velkochovů.

Křehčenému kuřecímu masu se vyhněte!
Stalo se vám, že kuřecí maso bylo jakoby suché, nemělo tu správnou "kuřecí" chuť, mělo drobivou, nebo naopak rozbředlou konzistenci? Pokud ano, bylo to kuřecí maso, které bylo vydatně "nastavené vodou", tedy křehčené. Křehčení masa probíhá injektážně, nebo "vmasírováním". V prvním případě vodu do čerstvého masa vpraví jemné jehly, ve druhém se maso otáčí v bubnu a voda se do něj vmasíruje.

Kuře po balkánsku
Recept pro 4 osoby

Suroviny:
Celé kuře, sůl, bílý pepř, 3 stroužky česneku, olej, 2 cibule, 2 nakládané okurky, 1 větší jablko, 1 sklenička rajčatového protlaku, 1 lžíce nastrouhaného křenu, případně cukr

Kuře rozdělíme na čtyři porce, potřeme je rozmačkaným česnekem se solí, lehce opepříme a s s trochou oleje upečeme v pekáči v troubě. Nejprve půl hodiny s poklicí na 150 °C, poté půl hodiny bez poklice. Během pečení podléváme.

Mezitím připravíme omáčku na kuře. Cibuli, česnek, okurky a jablko nakrájíme a v mixéru (ponorným mixérem) rozmašírujeme. Přidáme rajčatový protlak, zakápneme olejem, trochu osolíme a opepříme a můžeme podle chuti i dosladit cukrem (není nutné). Nakonec přidáme na jemno nastrouhaný čerstvý křen. Vše dobře promícháme a nevaříme, před podáváním pouze trochu nahřejeme. Porce masa poléváme výpekem a navrch dáme lžíci omáčky.

Jako přílohu můžeme podávat šťouchané brambory, rýži, nebo dobrý chléb. Dobrou chuť!


 



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend