Recepty na víkend = tentokrát recept na kuře po balkánsku
Z kuřecího masa se vyrábí šunka, salámy, huspeniny, tlačenka, sekaná, aspik, uzené kuře, uzené kuřecí čtvrtky, kuřecí párky. Kuřecí maso vyžaduje šetrné kuchyňské zpracování, při hodně vysokých teplotách rychle ztrácí na objemu. Chuť kuřecího masa je závislá na způsobu krmení a chovu kuřat, na jejich druhu a stáří. Nejlepší kuře koupíte chlazené na dobrém farmářském trhu a bude pocházet z menšího chovu. Maso z něj bude lépe chutnat a je kvalitnější. Nezapomeňte jen, že takovéto kuře se musí připravovat o dost delší dobu, nežli mražená kuřata z velkochovů.
Křehčenému kuřecímu masu se vyhněte!
Stalo se vám, že kuřecí maso bylo jakoby suché, nemělo tu správnou "kuřecí" chuť, mělo drobivou, nebo naopak rozbředlou konzistenci? Pokud ano, bylo to kuřecí maso, které bylo vydatně "nastavené vodou", tedy křehčené. Křehčení masa probíhá injektážně, nebo "vmasírováním". V prvním případě vodu do čerstvého masa vpraví jemné jehly, ve druhém se maso otáčí v bubnu a voda se do něj vmasíruje.
Kuře po balkánsku
Recept pro 4 osoby
Suroviny:
Celé kuře, sůl, bílý pepř, 3 stroužky česneku, olej, 2 cibule, 2 nakládané okurky, 1 větší jablko, 1 sklenička rajčatového protlaku, 1 lžíce nastrouhaného křenu, případně cukr
Kuře rozdělíme na čtyři porce, potřeme je rozmačkaným česnekem se solí, lehce opepříme a s s trochou oleje upečeme v pekáči v troubě. Nejprve půl hodiny s poklicí na 150 °C, poté půl hodiny bez poklice. Během pečení podléváme.
Mezitím připravíme omáčku na kuře. Cibuli, česnek, okurky a jablko nakrájíme a v mixéru (ponorným mixérem) rozmašírujeme. Přidáme rajčatový protlak, zakápneme olejem, trochu osolíme a opepříme a můžeme podle chuti i dosladit cukrem (není nutné). Nakonec přidáme na jemno nastrouhaný čerstvý křen. Vše dobře promícháme a nevaříme, před podáváním pouze trochu nahřejeme. Porce masa poléváme výpekem a navrch dáme lžíci omáčky.
Jako přílohu můžeme podávat šťouchané brambory, rýži, nebo dobrý chléb. Dobrou chuť!
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy