Recepty na víkend = tentokrát těstoviny se žampiony a zelím

Recepty na těstoviny jsou jedny z nejoblíbenějších. Těstoviny se snadno připravují a lze je použít  jako hlavní jídlo i přílohu. Těstoviny - pastu můžeme doplnit různou zeleninou i všemožným masem, včetně mořských plodů.

K valitní těstoviny jsou výborné i pouze zakápnuté dobrým olejem a promíchané s čerstvým česnekem. Pasta chuťově souzní s některými sýry, nejvíce osvědčený je zřejmě nastrouhaný parmezán (nebo parmezánové vločky).

Těstoviny mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdozrnné pšenice (semoliny), nebo celozrnné mouky, méně často z pohanky.

Těstoviny se žampiony a zelím

Recept pro 3 – 4 osoby     

Suroviny:
1 balíček kvalitních špaget, 6 - 7 středně velkých žampionů, 1/4 hlávkového zelí, 2 lžíce dobrého oleje, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, hrst nasekaných (nadrcených) vlašských ořechů, sůl (pozor, parmezán je dost slaný, proto solíme méně), voda, zelené bylinky podle chuti a dostupnosti.

Parmezán, ořechy, i zelí se žampiony a bylinky dohromady vytvoří dostatečně výraznou chuť, proto není nutné používat další koření. Kdo má rád ostrá jídla může si špagety přikořenit v hmoždíři (třecí misce) čerstvě nadrceným bílým, zeleným, nebo mnohobarevným pepřem.   

Postup:
V dostatečném množství vody uvaříme špagety, slijeme a necháme okapat. Mezitím si na pánvi (nejlépe typu wok) na rozpáleném oleji po dobu několika minut osmahneme na jemno pokrájené hlávkové zelí. Mícháme, aby se nepřipálilo a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Na mírnějším stupni restujeme dalších 7 – 10 minut. Poté přidáme okapané těstoviny, trochu osolíme, dobře promícháme a vše dostatečně prohřejeme. Porce z pánve přeložíme na talíře a každou posypeme nasekanými ořechy a nastrouhaným parmezánem. Nakonec podle chuti dozdobíme snítkami bazalky, nebo pažitky.

Těstoviny chuťově vhodně doplní sklenka dobrého červeného vína. Dobrou chuť a pěkný víkend!

 

Vyzkoušejte další recepty z rubriky Recepty na víkend

 



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend