Recepty na víkend = tentokrát těstoviny se žampiony a zelím
Recepty na těstoviny jsou jedny z nejoblíbenějších. Těstoviny se snadno připravují a lze je použít jako hlavní jídlo i přílohu. Těstoviny - pastu můžeme doplnit různou zeleninou i všemožným masem, včetně mořských plodů.
K
valitní těstoviny jsou výborné i pouze zakápnuté dobrým olejem a promíchané s čerstvým česnekem. Pasta chuťově souzní s některými sýry, nejvíce osvědčený je zřejmě nastrouhaný parmezán (nebo parmezánové vločky).
Těstoviny mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdozrnné pšenice (semoliny), nebo celozrnné mouky, méně často z pohanky.
Těstoviny se žampiony a zelím
Recept pro 3 – 4 osoby
Suroviny:
1 balíček kvalitních špaget, 6 - 7 středně velkých žampionů, 1/4 hlávkového zelí, 2 lžíce dobrého oleje, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, hrst nasekaných (nadrcených) vlašských ořechů, sůl (pozor, parmezán je dost slaný, proto solíme méně), voda, zelené bylinky podle chuti a dostupnosti.
Parmezán, ořechy, i zelí se žampiony a bylinky dohromady vytvoří dostatečně výraznou chuť, proto není nutné používat další koření. Kdo má rád ostrá jídla může si špagety přikořenit v hmoždíři (třecí misce) čerstvě nadrceným bílým, zeleným, nebo mnohobarevným pepřem.
Postup:
V dostatečném množství vody uvaříme špagety, slijeme a necháme okapat. Mezitím si na pánvi (nejlépe typu wok) na rozpáleném oleji po dobu několika minut osmahneme na jemno pokrájené hlávkové zelí. Mícháme, aby se nepřipálilo a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Na mírnějším stupni restujeme dalších 7 – 10 minut. Poté přidáme okapané těstoviny, trochu osolíme, dobře promícháme a vše dostatečně prohřejeme. Porce z pánve přeložíme na talíře a každou posypeme nasekanými ořechy a nastrouhaným parmezánem. Nakonec podle chuti dozdobíme snítkami bazalky, nebo pažitky.
Těstoviny chuťově vhodně doplní sklenka dobrého červeného vína. Dobrou chuť a pěkný víkend!
Vyzkoušejte další recepty z rubriky Recepty na víkend
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy