Vánoční klasika netradičně: recepty na nápaditý bramborový salát

Klasika jinak

1. Bramborový salát s ananasem, krabím masem a kari

500 g brambor,250 g krabích tyčinek, 100 g ananasu, 50 g pórku, 80 g kukuřice, 180 ml tatarské omáčky, sůl, pepř, kari koření (nemusí být)

Příprava:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krabí tyčinky a ananas nakrájíme také na kostičky, pórek na tenká kolečka. Vše smícháme, přidáme kukuřici a tatarskou omáčku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

2. Bramborový salát s olivami a řepou

800 g brambor, 1500 g červené řepy, jarní cibulku, 4 – 5 rajčat, 4 – 5 stroužků česneku, 150 g oliv, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř

Příprava:

Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme a promícháme s doměkka uvařenou červenou řepou, kterou stejně jako brambory pokrájíme na kostičky. Do směsi přidáme i nakrájenou jarní cibulku.

Rajčata musíme spařit a odstranit z nich slupku i pecky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Směs přimícháme k bramborám, řepě a cibulce. Smícháním soli, pepře, octa, olivového oleje a prolisovaného česneku si vytvoříme zálivku na brambory. Přidáme do salátu, promícháme a bramborový salát je hotov.

3. Bramborový salát s koprem, česnekem a ořechy

600 g brambor, hrst čerstvého kopr, 1 palice česneku, 3 lžíce posekaných vlašských ořechů, 150 ml tatarské omáčky

Příprava:

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s posekaným koprem. Přidáme utřený česnek, ořechy a tatarskou omáčku a opatrně promícháme. Necháme nejlépe 1 den uležet v ledničce.

4. Bramborový salát s chřestem

500 g brambor, 2 lahůdkové cibule, 2 chřesty, zeleninovou směs do salátů, 2 velké kyselé okurky, ½ -1 červená kapie, 1 malou konzervu hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíci cukru, sůl, 200 ml majonézy, 3 vrchovaté lžíce husté zakysané smetany, pažitku, šafrán a půl kostky masoxu
Příprava:

Uvaříme vejce natvrdo, brambory ve slupce a oloupaný chřest. Brambory nakrájíme na kostky a přidáme k nim nakrájená vejce, vychladlé nakrájené chřesty (vodu nevyléváme), zeleninovou směs, na kostičky nakrájené okurky, kapii, hrášek (bez nálevu) a nadrobno nakrájené cibulky.

Ve 100 ml vývaru, který nám zbyl po vaření chřestu přidáme masox a povaříme. Jakmile vývar vychladne, nalijeme jej na brambory a přidáme majonézu, kysanou smetanu a šafrán. Nakonec dochucujeme solí, cukrem, zasypeme pažitkou a promícháme.

5. Lahůdkový bramborový salát s jablkem

3/5 salátových brambor, 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakládané okurky, kyselé jablko, gothajský salám, cibule, majonéza, hořčice, sůl, pepř, cukr, ocet, worcestrová omáčka

Příprava:

Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno. Vše lehce promícháme.

Majonézu rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend