Recepty z kuřecího masa: kuřecí koláč s houbami

Kuřecí maso je oblíbené, protože nám chutná a recepty z kuřecího masa mají mnoho podob. Co takhle vyzkoušet něco nového? Zkuste slaný koláč s kuřecím masem a třeba žampiony - zklamaní rozhodně nebudete!
RECEPT NA KUŘECÍ KOLÁČ S HOUBAMI
Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.
Ingredience:
• 1 lžíce oleje
• 600 g kuřecích prsou
• 100 g slaniny v celku
• 180 g šalotky
• 2 stroužky česneku
• 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
• snítka čerstvého tymiánu
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml kuřecího vývaru
• 200 ml zakysané smetany
• 1 balení listového těsta
• 1 vejce
• sůl, pepř
• lžička uzené sladké papriky
• muškátový oříšek
Postup:
1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte
na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou,
kterou jste nakrájeli na kostičky.
3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na
plátky. Osolte a opepřete.
4. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar
a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky
tymiánu.
6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte
tymián.
7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm)
a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté
na 200 °C dozlatova.
TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.
Dejte přednost českému kuřecímu masu
Stále častěji se můžete na pultech našich obchodů setkat i s drůbežím masem z dovozu. Největší podíl dováženého drůbežího masa je z Polska. Současně roste i vývoz drůbežího masa a nejčastěji směřuje na Slovensko. Výroba v ČR saturuje náš trh z cca 60 %, dovoz asi ze 40 %. „Dovážené drůbeží maso mnohdy není nejkvalitnější, může být např. chlazeno vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou spotřebitel platí cenu jako za maso. Při dovozu ze třetích zemí (např. Brazílie) může být drůbež krmena masokostní moučkou a nemusí být splněny náročné požadavky na welfare kuřat při chovu. V případě českých kuřat to není možné, protože se dodržují právní předpisy ČR a EU a jejich plnění se pravidelně kontroluje,“ vysvětluje odborník MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy