Po 10 až 15 letech provozu se snižuje výkon fotovoltaické elektrárny až o 20 %

25.4.2024

Solární boom, který Česká republika zaznamenala zhruba před patnácti až deseti lety, přináší dnešním domácnostem již velké úspory, ale zároveň je potřeba po tolika letech brát v úvahu možné poklesy výkonu fotovoltaických elektráren.

Češi za rekonstrukci koupelen letos v průměru utratí 550 tisíc Kč. Nebojí se vzít si i úvěr, návratnost investice je až trojnásobná

25.4.2024

Trh s nemovitostmi ožívá a přeje také renovacím. Obzvlášť u kuchyní a koupelen může totiž dobře provedená rekonstrukce zvýšit hodnotu domu nebo bytu o více jak 20 %, což pro jejich majitele představuje vhodnou investici.

Zahradníkovo jaro: Jak si usnadnit domácí pěstování zeleniny

25.4.2024

Jaro přináší radost každému zahrádkáři. Po zimě je konečně čas vynést ven na teploty citlivé květiny, dát do pořádku zahradní náčiní a rozmyslet, co všechno letos vysázíte a vysejete.

Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny typy dovolené

25.4.2024

Řecko a Turecko - dva státy, které ve světě dovolených platí za opravdovou špičku. Oba spojuje i rozděluje spousta věcí. Bohatá historie a průzračně čisté a teplé Egejské moře patří do té první skupiny.

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie




Jak na výběr čerpadla pro filtraci a vypouštění bazénu?

24.4.2024

Téměř každá třetí nemovitost v ČR má na svém pozemku bazén. To s sebou kromě radosti z vodních hrátek přináší i potřebu filtrace vody nebo její odčerpání po zimní pauze. Se správným čerpadlem to ovšem není problém.

Stav zásob plynu v Česku za poslední týden zaznamenal pokles pod 57% naplněnost zásobníků, oproti loňskému roku jsou zásoby stále ještě o 8 % vyšší

24.4.2024

Zásobníky byly k 22.4. naplněny z 56,82 %, resp. činí 21407 GWh plynu. Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 85 dnů.

Sezona rekonstrukcí je zde: Dotace doplní zvýhodněný úvěr

24.4.2024

Průzkum Buřinky ukázal, jak majitelé rodinných domů financují energeticky úsporné rekonstrukce. Více než polovina (54 %) respondentů by šla cestou vlastních úspor, necelá čtvrtina (24 %) by využila dotaci, 17 % hlavně mladších lidí by volila hypotéku a&he

Bezmála 40 procent Čechů neví, že mohou dodavatele energií požádat o mimořádné vyúčtování, prozradil průzkum společnosti epet

24.4.2024

Vysoké ceny energií v posledních letech přiměly řadu domácností hledat způsoby, jak snížit, nebo alespoň ohlídat svou spotřebu. Z průzkumu společnosti epet však vyplývá, že Češi mnohdy nevyužívají ani základní opatření, která by jim k tomu pomohla.

Copernicus: Evropa v loňském roce zažila rozsáhlé záplavy i silné vlny veder: Vyhodnocení stavu klimatu v Evropě 2023

24.4.2024

Mapa zobrazující místa, kde průtok řeky v kterémkoli dni roku 2023 překročil vysoký (pětiletá voda) a silný (dvacetiletá voda) povodňový práh. Řeky s horním tokem vyšším než 1000 km 3 jsou zobrazeny šedě.

Vlastní bydlení je u nás pro mladé nedostupné, stát by se měl inspirovat v sousedním Polsku

23.4.2024

Dostupnost vlastního bydlení se v Česku každým rokem zhoršuje. V rámci Evropy patříme k zemím, kde z průměrného platu musí lidé na nový byt šetřit nejdéle. Tristní stav dopadá na všechny, mnohem větší problémy to ale působí čerstvým absolventům nebo&helli

Začínáme se sladkovodním akváriem: Malý průvodce pro začátečníky

23.4.2024

Chcete si pořídit neonky, zlaté rybky nebo podobné ryby? Potom se připravte na zařizování sladkovodního akvária. Jako každý typ akvária, i tento má své specifické požadavky na péči, údržbu a vybavení, včetně filtrů, osvětlení, typu substrátu a výzdoby.

Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?

23.4.2024

Plechový zahradní domek je praktickým pomocníkem pro úschovu venkovního vybavení, nábytku, sportovního náčiní a dalších věcí. Podle čeho takový zahradní domek vybrat, aby dobře a především dlouho sloužil? Na to se podíváme v následujícím článku.

Rekonstrukce na splátky: pro a proti

22.4.2024

Rekonstruovat bydlení není hračka. Ani po stránce věcné, ale ani po stránce finanční. Zatímco věcnou stránku si může pod patronát vzít specializovaná firma, s finanční částí rekonstrukce si můžete nechat pomoci od banky (či licencované nebankovky).

Češi nyní raději kupují úspornější a kvalitnější tepelná čerpadla

18.4.2024

Po prudkém nárůstu zájmu o tepelná čerpadla v roce 2022 poklesl jejich celkový prodej v roce 2023 jen o 8 %. Výjimkou jsou úspornější systémy země/voda, kterých se naopak prodalo o 14 % více.

Stavebnictví se dočkalo růstu - aktuální komentář

18.4.2024

Nedávný vývoj ve stavebnictví sleduji s velkým zájmem. Je zřejmé, že tahounem celého růstu jsou inženýrské stavby, které zaznamenaly meziroční růst o 19,4 %. Situaci napomohla jak nízká základna, tak i příznivé počasí, které doprovázelo většinu zimy.