Španělský dovolenkový ráj zaplavily medúzy, za tři dny jich odvezli 11 tun

TNBiz, 23.6.2018

Invazi medúz, jakou už dlouho nepamatují, zažili ve španělském letovisku Costa del Sol, nebo-li Slunečné pobřeží na jihu země. Za tři dny odvezli z pobřeží přes 11 tun medúz.

Zatímco se španělské letovisko chystá na příliv turistů, musí místní úřady řešit netradičně velký příval medúz. Během uplynulých dní jich z pláží odvezli přes 11 tun.

Při pobřeží je sbírají speciální lodě, na plážích je pracovníci městských správ shrabávali hráběmi a házeli lopatami do černých pytlů, které odvážely traktory. Medúzy řádí mezi městy Torremolinos a Mijas a Nerja a Vélez-Malaga.

Lodě sbírající medúzy při pobřeží jsou na moři skoro nepřetržitě, aby nepříjemní žahavci neohrozili letošní sezónu. Podle místních jde o talířovku svítivou, jeden z nejběžnějších druhů medúz v této části Středozemního moře.

Setkání s nimi ale bývá pro plavce velmi nepříjemné. Může způsobit velké popáleniny, nevolnosti či svalové křeče.

Odborníci radí v případě popálení medúzou hned opustit vodu a vyhledat plavčíka. Pokud na pláži není, doporučují místo opláchnout, ale nikdy ne pitnou vodou, nýbrž tou z moře. Případně ledovat nebo ošetřit dezinfekčním krémem.

Web The Local se odborníka z Institutu mořské vědy v Barceloně zeptal i na častý mýtus, který se ohledně popálených míst šíří - že je dobré místo pomočit. "To je naprostý nesmysl. Možná to funguje při některých rybích kousanců, ale nikdy u medúz," varuje profesor Josep Maria Gili.

Takovouto invazi medúz zažila Andalusie naposledy v roce 2012. Nad plážemi minulý víkend vlály žluté vlajky varující turisty před nebezpečím. Minulý měsíc vyděsil turisty jiný druh medúzy - měchýřovka portugalská.

Kvůli obřímu výskytu musely být uzavřené pláže podél pobřeží Costa Blanca. Jedenáctiletý chlapec musel být převezen do nemocnice. Na skoro 100 kilometrech pláží vlály červené vlajky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy