Sezóna medvědího česneku je tu! Tyto recepty dělají zázraky

TNBiz (TNBiz), 22.03.2019
Načerpejte inspiraci z našich receptů

Na mnoha místech Česka už roste medvědí česnek. Pokud nemáte oblíbenou lokalitu nebo se bojíte záměny s jedovatou rostlinou, nezoufejte. Bylinu bude po celé jaro možné zakoupit na různých trzích. Načerpejte inspiraci z našich receptů.

Medvědí česnek najdete na vlhčích, stinných místech, kde tradičně vytváří husté porosty. Vyskytuje se kolem potoků a především v lužních a listnatých lesích. Často ale roste v národních parcích a chráněných oblastech, kde se trhat nesmí. Hrozí za to pokuta až sto tisíc.

V přírodě mohou navíc lidé medvědí česnek zaměnit za jedovaté rostliny. Jeho listy se totiž podobají těm konvalinky vonné nebo ocúnu lesního, který ale v lesích nenajdete. Oblíbenou bylinu si můžete ale koupit i na různých farmářských trzích, případně v dobře zásobených obchodech.

Kromě toho, že medvědí česnek výborně chutná, má také mnoho léčivých účinků. Patří mezi oblíbené detoxikační potraviny, které pomáhají s jarní očistnou kúrou. Snižuje také krevní tlak, uvolňuje zanesené cévy, pomáhá s křečemi v podbřišku i při léčbě mykóz a plísní.

Pokud chcete, aby vám listy medvědího česneku vydržely několik dní, musíte jim dopřát vláhu. Můžete je umístit do vázy s vodou, případně zabalit do vlhké utěrky a dát do lednice, kde nezvadnou zhruba tři dny. Nasekané na menší kousky vydrží také v mrazáku.

Nejlepší je medvědí česnek jíst zasyrova. To ale neznamená, že musíte chroupat samotné listy, i když salát z nich je přímo dokonalý. Z listů se dá ale jednoduše připravit pomazánka nebo jimi ochutit olivový olej. Načerpejte inspiraci v našich receptech.

Pesto z medvědího česneku

100 - 150 g medvědího česneku

50 g kešu nebo piniových oříšků (nesolených)

50 g nastrouhaného parmazánu nebo pecorina

150 ml panenského olivového oleje

sůl a pepř

Listy medvědího česneku omyjte, usušte a rozmixujte s trochou soli. Přidejte zbylé suroviny a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Pesto pak skladujte v uzavřené nádobě v lednici, případně v mrazáku. Hodí se do těstovin, na steak místo bylinkového másla nebo místo pomazánky.

Salát s medvědím česnekem

3 větší rajčata

okurka

300 g medvědího česneku

mozzarella

olivový olej

sůl a pepř

Medvědí česnek omyjte, usušte a natrhejte nebo nakrájejte do větší mísy. Rajčata a okurku nakrájejte na kostičky, mozzarellu natrhejte nebo nakrájejte a vše přidejte k listům. Můžete použít i jinou zeleninou, fantazii se meze nekladou. Zakápněte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem a promíchejte.

Rizoto s medvědím česnekem

150 g rýže arborio (kulatozrnné)

150 g medvědího česneku

menší cibule

100 g parmazánu

50 ml suchého bílého vína

500 ml vývaru

25 g másla

olej, sůl a pepř

Cibule nakrájejte najemno a zpěňte ji na rozehřátém oleji. Přidejte nevařenou rýži, krátce ji orestujte a přilijte bílé víno. Až se téměř celé odpaří, přilijte vždy naběračku vývaru a nechte ji také vyvařit. Pokračujte, dokud nebude rýže na skus. Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte do rizota máslo a asi polovinu parmazánu. Servírejte posypané nakrájeným medvědím česnekem a parmazánem

Polévka z medvědího česneku

2 větší brambory

300 g medvědího česneku

1 litr vývaru

150 ml smetany na vaření

sůl a pepř

chléb, bageta nebo toastový chléb na krutony

Brambory nakrájejte na kostičky a uvařte ve vývaru. Ochuťte ho solí a pepřem. Až brambory změknou, přidejte nakrájený medvědí česnek. Polévku rozmixujte dohladka a vraťte na plotýnku. Jakmile začne znovu vařit, přimíchejte smetanu. Během vaření nakrájejte chléb nebo bagetu na kostičky a osmažte je na pánvi. Talíř polévky vždy doplňte krutony a natrhanými lístky medvědího česneku

Quiche s medvědím česnekem

listové nebo křehké těsto

3 vejce

200 g nastrouhaného sýru (nejlépe gruyére, ale postačí i eidam)

200 ml zakysané smetany (alespoň 20 %)

150 g medvědího česneku

sůl a pepř

Listové těsto rozválejte a vložte do formy. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a nasypte do formy syrové fazole, čočku nebo rýži. Dejte předpéct do trouby zapnuté na 180 stupňů asi na 10 minut.

Vejce rozšlehejte vidličkou nebo metlou, přidejte zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr. Znovu promíchejte, směs by neměla být přímo tekutá, ale stále se dát lít. Osolte, opepřete a přidejte nasekaný medvědí česnek.

Z formy odstraňte papír i s fazolemi, čočkou nebo rýží a na těsto nalijte připravenou směs. Předtím můžete těsto poklást oblíbenými surovinami - slaninou, rajčaty, grilovanými kuřecími kousky nebo třeba prosciuttem. Pečte na 180 stupňů asi 30 minut.

Názory na článek  Sezóna medvědího česneku je tu! Tyto recepty dělají zázraky
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Zavařování a vaření