Čerstvost potravin hledejte v detailech

Vaříte rádi z čerstvých potravin, ale často se vám stává, že namísto šťavnatého ovoce nebo kvalitního masa si z obchodů či farmářských trhů navzdory slibované čerstvosti přinesete domů něco, co čerstvé rozhodně není? Nezoufejte – poradíme vám, na jaké detaily se zaměřit, abyste se příště nespálili!

Čerstvost masa prozradí barva a vůně

Poznat čerstvé maso není vůbec jednoduché, ale rozhodně ne nemožné. Nejdůležitější je zaměřit se na barvu – u vepřového by měla být sytě růžová, u hovězího naopak sytě červená – v obou případech, pokud je maso moc tmavé (nebo má dokonce odstíny zelené či černé), je to špatně. U kuřecího značí kvalitu světle růžová, při viditelně tmavých či nažloutlých stopách na kůži zpozorněte. Dalším důležitým ukazatelem je vůně, kdy jakýkoliv náznak zápachu by měl vést k obezřetnosti stejně, jako pokud je maso na pohled slizké, lepkavé nebo okoralé.

Náš tip: Pozor na rady typu, že starší maso lze zachránit koupelí v octě. Na povrchu sice bude vypadat jako čerstvé, jinak ale zůstává vše při „staré“.

Pohled z očí do očí ukáže na čerstvou rybu 

Metoda „pokus – omyl“ může při nákupu ryb vyjít opravdu draho. Při výběru je proto třeba stejně jako u masa důležité sledovat jejich barvu. Čerstvé ryby mají lesklou kůži a jasně červené žábry, naopak staré mají kůži vybledlou až matnou a žábry zašedlé. Stejně tak o kvalitě ryby hodně naznačí její oči, které by měly být nezamlžené a vypouklé. Pokud jsou vpadlé, svraštělé a potažené hlenem, rybu nekupujte.

I při koupi ovoce se spolehněte na své základní smysly

I v případě ovoce existuje několik „fíglů“, jak si domů přinést ty správné kousky. Například u citrusů platí, že čím těžší kus najdete, tím bude šťavnatější. K jahodám, jablkům a hruškám se zase nestyďte přivonět, a pokud nemají typickou vůni, jsou scvrklé nebo viditelně potlučené, raději je vraťte. Stejně tak se vyhněte zeleným až světle žlutým a měkkým kusům meruněk či melounům s měkkou kůrou, která tvoří mapy.

Náš tip: Pokud nemáte čas věnovat výběru ovoce potřebný čas, ale přesto si ho chcete dopřát čerstvé, zavítat můžete např. do UGO Freshbarů a Salaterií, kde se výběru čerstvého ovoce věnují každý den. Najdete zde tak nejenom čerstvé ovocné saláty, šťávy, ale i zajímavé kombinace smoothies drinků. 

 Vyhýbejte se baleným okurkám, bramborům

Není pečivo jako pečivo

Při výběru pečiva myslete na to, že není určeno pro dlouhodobou spotřebu, a proto ho nedává smysl nakupovat do zásoby. Pokud chcete opravdu čerstvé, nakupujte ho každý den. Jestliže nemůžete, volte takový typ pečiva, který je trvanlivější - tedy raději chléb před houskami apod.

Zeleninu nakupujte po hmatu i čichu

Při nákupu zeleniny asi každý kontrolujeme, zda není nahnilá, plesnivá nebo jinak na pohled závadná. To ale mnohdy nestačí, a proto je třeba sledovat i detaily, které prozradí její čerstvost. Například jsou-li saláty či bylinky ovadlé, paprika vrásčitá nebo okurka a rajčata měkká, raději je nekupujte. Brambory, česnek, celer, cibule a další kořenová zelenina by měla být zase na omak tvrdá. O kvalitě může hodně napovědět i typická plná vůně či neseschlé a čerstvé stonky.  

Náš tip: Pokud můžete, vyhýbejte se baleným okurkám, bramborům, paprikám a rajčatům. Neproudí k nim totiž tolik vzduchu, a tak se mohou rychleji zapařit, změknout a zkazit se. V balení může být také často zkažený kus, který snadno přehlédnete.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky