Curyšské telecí se žampiony a rösti

Marek Fichtner (Atlas chutí), 3.06.2019

Na přípravu masa budete potřebovat:  

400g telecí kýty, 1 větší cibuli, 200g baby žampionů, lžíci hladké mouky, 50g přepuštěného másla, 200ml bílého suchého vína, 200ml smetany, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř, hrst listové petržele, 1 panák brandy, 300ml silného telecího vývaru. 

Kýtu nakrájíme na nudličky a lehce poprášíme moukou. Na hluboké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, na kterém opečeme maso do zlatova. Vyjmeme z pánve, přidáme zbytek másla, cibuli a žampiony. Část žampionů vyndáme a necháme si je na ozdobu. Přidáme bílé víno a zredukujeme. Poté přidáme vývar a zredukujeme ho na polovinu. Nakonec přilijeme smetanu a opět zredukujeme. Část smetany ušleháme. Maso dáme zpátky do omáčky, přidáme nasekanou petržel, dochutíme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. 

Berner Rösti: 

500g přílohových pevných brambor, lžičku kmínu, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 120g prorostlé plátkové slaniny, 1 větší cibule, sůl a pepř. 

Brambory uvaříme ve slupce s kmínem do polotvrda. Oloupeme a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme slaninu s cibulí. Přidáme k nastrouhaným bramborám. Na horkou pánev dáme trochu oleje, ze směsi uděláme placku, kterou opékáme z jedné strany. Pomocí druhé pánve nebo talíře jí otočíme a opékáme z druhé strany. Ze strany přidáme máslo.

Marek Fichtner

Marek Fichtner je šéfkuchařem pražské restaurace Augustine a po boku herečky, podnikatelky a majitelky dvou kaváren Ha Thanh Špetlíkové stojí za pořadem Atlas chutí, který diváci mohou sledovat na Stream.cz. Je známý mimo jiné z kulinářské televizní show, ve které se podílel na hledání těch největších talentů mezi amatérskými kuchaři.

Další recepty ze světových kuchyní najdete v pořadu Atlas chutí na Stream.cz:
www.stream.cz/porady/atlas-chuti

Názory na článek  Curyšské telecí se žampiony a rösti
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend