Recepty z lokálních surovin: segedínský guláš s kysaným zelím

Jana Brožková (Bydlet.cz), 4.11.2019
S příchodem podzimu můžeme využít i několik tučnějších surovin, jako je vepřové maso a zakysaná smetana. Zakysaná smetana je lehce stravitelná a oproti sladké smetaně i o něco méně kalorická. Stejně tak jako jiné fermentované mléčné výrobky má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitaminů A, D, E, K a vitaminu B, tak jako minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky obsahu tuku má jemnou chuť, jejíž nakyslost způsobují přidané kultury ušlechtilých mikroorganismů mléčného kvašení Streptococcus lactis. Tuk je nositelem chuti a v přiměřeném množství a v rámci vyváženého jídelníčku nezaškodí, tak si ho občas s klidem dopřejte.

Skvělou volbou na podzim je také kysané zelí. V sezóně, které je právě teď, je jednou z našich nejzdravějších a zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které mají pozitivní účinky na trávení a zdraví.

Recept je spojení guláše se smetanou a zelím




Recept na segedínský guláš

Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

Ingredience:

500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky

2 lžíce sádla

3 cibule

3 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

1 sáček kysaného bílého zelí

4 lžíce sladké mleté papriky

4 bobkové listy

1 lžička mletého kmínu

1 l hovězího vývaru

150 ml smetany ke šlehání

1 lžíce zakysané smetany

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

1.       V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.

2.       Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.

3.       Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.

4.       Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.

5.       Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.

6.       Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.

TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.

Názory na článek  Recepty z lokálních surovin: segedínský guláš s kysaným zelím
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend