Vánoční voňavé recepty: slepované karamelové sušenky

Jana Brožková (Bydlet.cz), 30.11.2019

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

Nechcete pečením cukroví strávit celý den?

Recept na slepované karamelové sušenky

Milujete karamel a nechcete pečením vánočního cukroví strávit celý den? Pusťte se do našich karamelových sušenek, které vám může pomoct poslepovat kamarádka nebo děti. A pokud je budete chtít trochu ozvláštnit, můžete použít embosovaný váleček nebo vykrajovátka méně tradičních tvarů. Na náplň jsme vybrali Salko karamel, zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko, které použijte tak, jak je.

Počet porcí: 2 plechy

Doba přípravy:  40 minut + 6 hodin odležení těsta

Náročnost: *

Ingredience:


400 g hladké mouky

250 g másla

180 g vanilkového cukru

1 vejce

1 žloutek

karamelové salko

mouka na pomoučení


TIP! Salko má 8 % tuku a vyrábí se v Mlékárnách Hlinsko, a.s. K dostání je ve variantách karamel, skořice, light s 1 % tuku a tradiční. Tradiční si vysloužilo značku kvality Klasa.

Postup:

1. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte navíc jeden žloutek.

2. Přidejte prosetou mouku, změklé máslo a cukr.

3. Vypracujte lesklé těsto a dejte alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.

4. Poté těsto vyndejte z lednice, pokrájejte na několik částí a postupně je vyválejte na pomoučeném válu.

5. Vykrájejte tvary a dejte péct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

6. Slepte karamelovým salkem.

Názory na článek  Vánoční voňavé recepty: slepované karamelové sušenky
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Zavařování a vaření