Voda zdraží v roce 2020 nejvíc za několik let. Zdražení čeká větší i menší města, lidé připlatí až 1000 Kč navíc.

TNBiz, 13.12.2019

České domácnosti čeká největší zdražení vody za posledních několik let. Po novém roce stoupne cena vodněho a stočného v některých městech až o 12 procent. A to může znamenat pro běžnou rodinu ročně až tisíc korun navíc.

Podívejte se také: Co nového bude ve financích v roce 2020? Co ještě zdraží a jaké příjmy vzrostou?

Vodárenské společnosti si od toho slibují finance na opravy zastaralých vodovodů a další infrastruktury.

Zdražování elektřiny, růst platů, inflace. A hlavně potřeba nových investic. To jsou důvody, proč si obyvatelé řady měst a obcí sáhnou příští rok hlouběji do kapsy. "V příštím roce si budou muset lidé připlatit čtyři až šest procent, jsou ale lokality, kde to bude ještě víc," předpovídá ekonom Štěpán Křeček.

Voda zdraží například obyvatelům Kladna. Za kubík zaplatí až o 12 korun víc než letos. Metr krychlový tak vyjde na 105 korun. 12 korun navíc dají za vodné a stočné také v Plzni. Zdražovat bude voda i v dalších velkých městech - Ostravě, Brně i Praze.

Vodárenské firmy přiznávají, že do renovace sítě v posledních letech příliš neinvestovaly. Téměř tři miliony Čechů jsou napojeny na nevyhovující kanalizaci nebo na vodovod, který potřebuje modernizaci. Třeba v Praze jsou potrubí stará i sto let.

Vláda přitom letos v lednu vyrazila do boje za levnější vodu. Od května 2020 se tak sníží DPH na vodné a stočné z 15 na 10 procent. Jen někde se to ale promítne do cen pro domácnosti. Za posledních pět let zdražila voda už o pětinu.

Voda zdražuje dlouhodobě takovým tempem, že spousta rodin má problém poplatky vůbec uhradit. Dlouhodobá statistika ukazuje, že cena za vodu se stane jednou z nejvyšších položek za provoz domácnosti.


Voda a infrastruktura v Příbrami bude v roce 2020 dražší

Zastupitelé schválili, že od příštího roku se bude do vodohospodářského majetku investovat 49 milionů korun oproti původním 27 milionům. Tím může dojít ke zdražení vodného a stočného pro obyvatele Příbrami z původních 76 korun za m3 na 92 korun za m3. Proč tak vedení města a zastupitelé rozhodli, vysvětluje starosta Jan Konvalinka. Musí být zdražení opravdu tak velké a skokové, kdo na tom vydělá a nedala by se situace řešit jinak? Jak to vidí bývalý starosta města Josef Vacek, který tento krok označil za sociálně necitlivý? To a ještě více se dozvíte v naší reportáži.

 

Poplatky za svoz komunálního odpadu 2020

Řada měst a obcí plánuje od nového roku také změny v platbách za svoz komunálního odpadu. Jedno z nejvyšších zdražení čeká obyvatele Plzně. Ceny se ale budou zvedat i v Pardubicích nebo Olomouci. Podrobnosti o cenách v našem speciálu.

 

Svoz odpadu v Praze v roce 2020

Praha zdraží svoz netříděného odpadu až o 30%. Nutí tak lidi více třídit



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie