Nejlepší domácí vánočka: jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)

TNBiz, 27.11.2020

Jak vyrobit luxusní domácí vánočku, aby byla krásně tvarovaná a zároveň chutná a vláčná? Tady máte návod, se kterým do světa prorazila uznávaná cukrářka Bára Lamačová z Humpolce.

Podívejte se také: Bramborový salát - Recepty na vítězné bramborové saláty. Sametový, lesní nebo thajský pikantní - jsou neobvyklé a lahodné

Jak uplést vánočku z osmi pramenů?

Královna svátečního stolu. Připravit takovou vánočku ale není jen tak, obzvlášť, pokud chcete mít tu nejlepší. A my si právě jednu takovou upekli spolu s profíkem Bárou Lamačovou. "S receptem na vánočku jsme dlouze bojovali, mamka dělala těžkou máslovou a babička lehoučkou, my jsme mezi dvěma vánočkami našli kompromis," líčí cukrářka.

"Aby byly rozinky správně nabobtnalé, namáčím je do rumu už od října. Všechny suroviny dáme do misky – první jde droždí, to zalijeme mlékem pokojové teploty a následují všechny sypké ingredience. Sůl jde naposled, aby se nedostala do mléka," popisuje cukrářka. 

Těsto zadělává delší dobu, než většina z přítomných žen očekávala – 15 až 20 minut. "Když bychom ho zadělávali kratší dobu, budeme mít tendenci přidávat mouku," vysvětluje. Těsto nechá ještě půl hodinky uležet a můžeme se pustit do pletení ze šesti pramenů.

"Levou rukou pravý pramen, pravý levou a ten co byl tam dáme dovnitř vlevo," ukazuje cukrářka postup pletení. Hodinku necháme pletenec zase odpočinout, pak ho potřeme máslem, posypeme mandlemi a může se jít potit do trouby.

Nejlepší domácí vánočka

Suroviny:

220 g polohrubá mouka
450 g hladká mouka
160 g cukr krupice
160 g másla
3 žloutky
40 g droždí
7 g soli
300 ml mléka
20 g mandlí
20 g ořechů
40 g rozinek
Citronová kůra

Postup:

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme studeným mlékem. Přisypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, žloutky, citronovou kůru, rozinky a nakonec rozpuštěné máslo.

Těsto zaděláváme 15 – 20 minut. Necháme 30 minut v pokojové teplotě a dáme na noc do lednice. Z těsta uděláme 12 dílků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny (na dvě vánočky). Vánočky zaplétáme z 6 nebo 8 pramenů. Necháme kynout. Když je vánočka vykynutá, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 35 – 40 minut na 180 °C.

Pletení vánočky:

Vánočku je možné uplést i mnoha jinými způsoby, podobně, jako chléb "Chala", který tradičně pletou svátcích Židé. V následujícím videu je několik způsobů pletení ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů.

A také několik způsobů pletení a úpravy z východu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky