Meleme, meleme… maso, bude skvělé žraso

Rubrika: Kuchyně
Inzerce (Inzerce), 25.03.2020

Můžete si sice koupit připravené mleté nebo mělněné maso v obchodech či v řeznictví, ale každá pořádná hospodyně nebo dobrý kuchař vám řekne, že nejlepší je umlít si maso sám. Tedy, použije klasický mlýnek na maso. Budete přesně vědět, co jste mleli, jak bylo zvolené maso tučné, jakou mělo strukturu – jen tak můžete být s důležitou surovinou spokojeni a spolehnout se na její kvalitu.

Mimochodem, víte jaký je rozdíl mezi mletým a mělněným masem? Pokud zvolíte v obchodě balíček s mělněným masem, je to vlastně polotovar a kromě masa může obsahovat i přidanou sůl, vodu, stabilizátory apod. Všechno by mělo být uvedeno na etiketě. Pokud si koupíte balíček s označením balené mleté maso, pak by mohlo kromě vykostěného masa obsahovat maximálně do jednoho procenta objemu přidané soli a to je vše. U nebaleného mletého masa, které vám obchodník odvažuje, to nesmí být ani ta přidaná sůl, jen maso, které by měl umlít přímo před vámi.

Ale abychom se vrátili k masu, které si chcete mlít sami doma, už naše babičky si za pomoci litinových mlýnků značky Porkert, připevněných svorkou k desce stolu, mlely maso na karbanátky, sekanou a další masité dobroty. Tyhle mlýnky se vyrábí od konce 19. století a pořád se používají, v některých domácnostech ty staré, po babičce – ale dodnes si je můžete koupit, robustní a spolehlivé, klasiku s klikou, menší i větší modely.

Ale někomu se nechce v dnešní pohodlné době namáhat s otáčením klikou a procvičovat si bicepsy, raději sáhne po elektrických mlýncích, hlavně pokud potřebuje mlít maso častěji nebo ve větším množství.

U těchto elektrických mlýnků se při výběru podívejte na příkon, případně výkon (je-li uveden). U výkonných mlýnků bývá příkon alespoň 1000 W. Zajímat by vás také měla rychlost mletí, která se uvádí v hmotnosti zpracovaného masa za minutu. A kombinaci s větším plnícím otvorem, který nabízejí některé modely, vám mletí masa půjde opravdu rychle.

Podívejte se také na příslušenství mlýnku – kolik kotoučů pro různé stupně hrubosti mletí strojek nabízí, jestli má v nabídce (alespoň pro dokoupení) další nástavce, které byste rádi a častěji využívali – třeba pro plnění uzenin, nebo pro strouhání, drcení apod. Některé mlýnky mají i nástavce, které dovolí i lisovat a odšťavňovat ovoce a nahradí tak další přístroj v domácnosti.

Možná byste upřednostnili více rychlostních stupňů mletí, nebo máte zkušenost, že si vystačíte s jednou rychlostí, ale oceníte funkci zpětného chodu (pro snadnější očištění strojku) nebo bezpečnostní pojistku. A pro bezpečnou práci pro vás mohou být také důležité protiskluzové nožičky, aby mlýnek při práci „neputoval“ po pracovní ploše.

Když s láskou a pečlivě umelete vybrané maso, můžete se pustit do přípravy zamýšlené dobroty. Některé zkušené hospodyně přidávají do mletého masa s ostatními ingrediencemi i trochu vody, aby výsledné jídlo, třeba karbanátky nebo burgery, bylo vláčné - tady ovšem na rozdíl od kupovaného mělněného masa za přidanou vodu neplatíte. Zkuste to, dobrou chuť!

Názory na článek  Meleme, meleme… maso, bude skvělé žraso
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie

Články Kuchyně