Recept na trhanou vepřová plec na jablečném moštu
Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality
Recept na trhanou vepřová
plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky
Počet porcí: 5 porce
Doba přípravy: 5 hod. a 30 min.
Náročnost: ***
Ingredience:
Maso:
1 kg vepřové plece
1 litr jablečného moštu
250 ml jablečného cideru
8 snítek tymiánu
3 stroužky česneku
15 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
30 g soli
hladkolistá petržel na posypání
Noky:
1 kg brambor
250–300 g krupice
3 vejce
sůl
máslo
Postup:
1. Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
2. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
3. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
4. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
5. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme.
6. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
7. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
8. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
9. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače.
10.
Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka,
poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb
přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní
a lepivé.
11. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
12. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
13. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.
Tip: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Sváteční pivní rohlíky
- Recept na zaručeně křehké linecké cukroví
- Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
- Krásný slunečný den? Je to nejlepší čas, kdy jít se svými blízkými k jezeru a trávit spolu čas v přírodě na čerstvém vzduchu
- Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina
- Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy