Recept na trhanou vepřová plec na jablečném moštu

Jana Brožková (Bydlet.cz), 19.09.2020

Teď by měli zbystřit všichni milovníci trhaného masa. Už jste tuto delikatesu někdy zkoušeli upéct? Jedná se o poměrně dlouhou přípravu, ale skoro všechno za vás udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte. Aby pak bylo masíčko co nejkřehčí a mělo říz, marinujte vepřové v jablečném moštu a cideru, tedy v jablečném víně. Coby přílohu doporučujeme lehce dokřupava osmažené bramborové noky, smíchané s čerstvými bylinkami.

Maso nejprve naložte do marinády

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality

Recept na trhanou vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky  

Počet porcí: 5 porce

Doba přípravy: 5 hod. a 30 min.

Náročnost: ***

Ingredience:

Maso:

1 kg vepřové plece

1 litr jablečného moštu

250 ml jablečného cideru

8 snítek tymiánu

3 stroužky česneku

15 kuliček celého pepře

10 kuliček nového koření

30 g soli

hladkolistá petržel na posypání

Noky:

1 kg brambor

250–300 g krupice

3 vejce

sůl

máslo

Postup:

1.       Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.

2.       Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.

3.       Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.

4.       Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.

5.       Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. 

6.       Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.

7.       Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.

8.       Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.

9.       Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. 

10.   Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní
a lepivé. 

11.   Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.

12.   Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.

13.   Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Tip: Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).


Názory na článek  Recept na trhanou vepřová plec na jablečném moštu
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend