Aktuální podzimní online aukce nabízí pozoruhodné artefakty z Tibetu, Číny a Mongolska

Online aukce až do neděle 1. listopadu 2020

Čína na papíře a hedvábí – takový název nese online aukce, ve které aukční dům Arcimboldo nabízí až do neděle 1. listopadu milovníkům Orientu a sběratelům pestré portfolio uměleckých děl z období 18. až 20. století, jež spojuje právě papír a hedvábí jako základní matérie. V nabídce, která pochází výhradně ze sbírek českých sinologů a bývalých diplomatů, najdeme obrazy všech žánrů na papíře a hedvábí ve svitkových montážích i v rámech či tibetské a mongolské buddhistické svitkové obrazy.

Stejně tak kaligrafie. dobové dřevořezové reprodukce obrazů věhlasných čínských malířů nebo frotáže snímané z kamenných stél. Zaujmou jistě i barevné lidové příležitostné tisky, čínské vystřihovánky, knihy barevných dřevořezů, ale i kolekce nálepek od zápalek či čínských papírových platidel. Mezi unikáty najdeme vějíře ze sbírek známého čínsko-českého manželského páru sinologů a spisovatelů Taj-ťün a Josefa Hejzlarových nebo čínský cestovní pas rakousko-amerického dobrodruha, světoběžníka a spisovatele Ernsta von Hesse-Hardegga z roku 1894.

„Nastavili jsme záměrně příznivé vyvolávací ceny, které umožní pořídit například hodnotný a originálním vánoční dárek širší veřejnosti, nejen úzkému segmentu sběratelů,” říká majitel aukční síně Arcimboldo a náš přední znalec asiatik Oldřich Hejtmánek a přidává další zajímavé postřehy: „Kromě tibetských a mongolských buddhistických maleb, čínských tušových kreseb, akvarelů a tisků nabízíme například kolekce vyhledávaných takzvaných kantonských exportních obrázků, tedy jakýchsi předchůdců pohlednic, obrázkových časopisů či dokonce komiksů. Ty byly určeny převážně pro prodej cizincům a málokoho dnes, při znalosti boomu bulvárních médií v posledních desetiletích, překvapí fakt, že největší zájem byl o kolekce zobrazující barvitě velmi rafinové způsoby mučení a poprav, které byly oporou čínského právního a soudního systému.” Vyvolávací ceny začínají již na 1000 Kč a kromě estetické, umělecké a historické hodnoty jsou položky této aukce díky stálému sběratelskému zájmu o asiatika také dobrou investicí.

Aukce Čína na papíře a hedvábí probíhá pouze online do neděle 1. listopadu do 14 hodin na mezinárodní platformě Invaluable - www.invaluable.com/catalog/c03ak34q26. Katalog a více informací najdete na www.arcimboldo.cz/cs/aukce/cina-na-papire-a-hedvabi.

Aukční dům Arcimboldo dále připravuje v listopadu tradiční pozimní aukci asiatik a na zimu se chystá rozehřát sběratele a zájemce o výtvarné umění aukcí Erotika v umění.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy