14 věcí, které potřebujete znát, než přejdete na veganství

Rubrika: Tipy a triky
Soucitně (Soucitně), 20.11.2020
Environmentální, zdravotní a etické výhody veganství jsou nepochybné. Ale co když ve vás vzbuzuje trochu obavy? Přečtěte si, co radí někteří odborníci.  

Víc a víc lidí přechází na veganskou stravu. Ekologický a etický argument pro stravu bez živočišných složek, tedy masa, ryb, mléčných výrobků a vajec, je přesvědčivý. Podle výzkumu Oxfordské Univerzity je přechod na veganství jednoduše nejlepším způsobem, jak snížit svůj dopad na naši planetu. Za zvážení stojí i etické argumenty proti konzumaci průmyslově chovaných zvířat, jejichž kvalita života je otřesná, a často jsou jim podávána silná antibiotika, která mohou představovat riziko pro lidské zdraví.

Ale pokud jste celý život konzumentem masa, může být těžké zjistit, kde začít. Zeptali jsme se některých veganů na rady pro dospělé, kteří chtějí změnit své stravování.

Měli byste do toho skočit po hlavě, nebo je lepší přejít na rostlinnou stravu postupně?

„Nemyslím si, že existuje správná odpověď, jestli to udělat naráz nebo postupně,“ říká Henry Firth, polovina senzace sociálních médií - veganského dua Bosh!. „Je to o tom, co vnímáte jako správné a co zvládnete praktikovat v rámci vašeho životního stylu.“ Někteří experti usuzují, že je snazší přejít na veganství přes vegetariánství, zatímco jiní upřednostňují okamžitý přechod k veganství.

Katy Beskow, dlouholetá veganka a autorka tří bestsellerových kuchařek, navrhuje přecházet postupně. „Dostupnost veganských produktů umožňuje zvládnout přechod mnohem snadněji než dříve. Mojí radou je nahradit produkty, které běžně jíte, vhodnými alternativami krok za krokem, ať už jde o mléko, majonézu nebo jogurt. Takhle v tom neuvidíte velký rozdíl.“

 

Jak se mám vypořádat s negativním přístupem mojí „maso-milující“ rodiny a přátel?

Hatery udolejte laskavostí – a lahodným jídlem. „Můžete vyprávět vtipy o mase nebo mi říct, že zemřu, ale já jsem se svým rozhodnutím naprosto spokojená,“ říká autorka a fejetonistka Isa Chandra Moskowitz. „Chovejte se k lidem laskavě, i když to jsou pitomci. A vařte jim – ukážete, jak výborná jsou veganská jídla. Je to opravdu krásné gesto, které brání lidem být agresivní a pomáhá jim zjistit, že veganské jídlo je opravdu dobré - a pak jste v pohodě.“

Buďte empatičtí k lidem s negativním postojem. „Dokážu pochopit, když mají lidé něco proti veganství, protože sám jsem dřív takový byl,“ říká youtuber, šéfkuchař a autor kuchařek Gaz Oakley. „Byl to jen strach z neznámého a nedostatek znalostí.“ Přistupujte k takovým setkáním jako k příležitosti říct někomu něco, co neví, ale nepoučujte. „Když jsem na nějaké párty a někdo si do mě rýpne ohledně veganství, jde jen o to ostatním vyvrátit předsudky a rozšířit znalosti tak, aby ale všichni zůstali v pohodě. Řekněte třeba: ‘Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl být veganem, dokud jsem to nepoznal a nezkusil.’ Neodsuzujte a nehádejte se. Snažte se ostatní vzdělávat, jak nejlépe dokážete.“

Humor pomáhá. „Vzpomínám si, jak se mě někdo zeptal v jednom televizním pořadu: ‘Jak smrdí tvoje prdy, když jsi vegan?’" vypráví básník, herec a hudebník Benajmin Zephaniah. „Odpověděl jsem: ‘Tvoje prdy smrdí po mrtvém hnijícím mase. Moje prdy smrdí jako brokolice. S mými prdy si nedělej starosti, mysli na ty svoje.’“

 

Jak si mohu být jistý, že mám dostatek bílkovin?

„Když jste veganem, vždycky se vás lidi zeptají na bílkoviny,“ říká Beskow. „Nedostatek bílkovin je v západním světě skutečně vzácný. Jde o to kombinovat bílkoviny, jako jsou fazole, luštěniny, semena a ořechy. Zní to jako potrava pro králíka, ale není tomu tak. Můžete si třeba jen posypat těstoviny hrstí opečených piniových oříšků nebo přidat fazole do chilli.“

Heather Russell, kvalifikovaná dietoložka Vegan Society, říká, že není důvod k obavám. „Častým mýtem je, že je složité získat bílkoviny z rostlinné stravy. Ve skutečnosti tato strava poskytuje všechny základní bílkovinné prvky, které nazýváme aminokyseliny. Dobrým zdrojem jsou fazole, čočka, cizrna, sójové výrobky, arašídové máslo, kešu oříšky a dýňová semínka.“

A co vitamíny a minerály?

Když přecházíte na veganství, je důležité se ujistit, že máte dostatek vitaminu B12, který se běžně nachází v mase, vejcích a rybách, při jehož nedostatku se cítíte vyčerpaně a slabě. Vitamin B12 získáte z obohacených potravin, jako jsou „alternativy mléčných výrobků, snídaňové cereálie, rostlinné pomazánky a kvasnicový extrakt“, říká Russell. Jako alternativu B12 můžete použít také doplněk stravy, který koupíte ve většině lékáren a obchodech se zdravou výživou. Russell doporučuje zamyslet se i nad množstvím vápníku. „Obohacené rostlinné mléko obsahuje stejné množství vápníku jako kravské mléko. Obohacené alternativy jogurtu, tofu s přidaným vápníkem, sója a lněný chléb jsou jeho skutečně bohatým zdrojem.“

 

Veganství se zdá být drahé. Jak si můžu zajistit cenově dostupnou stravu?

Zephaniah tohle slýchává často. „Mluvím s rodiči samoživiteli, kteří říkají: ‘Myslíte, že když jdu do supermarketu, tak mám čas zaskočit do zdravé výživy a číst všechny ty etikety? Táhnu za sebou tři děti!‘“ Zephaniah se snaží uklidnit jejich obavy. „Základem je ovoce, zelenina a luštěniny všechno druhu. Zapomeňte na všechno to nóbl vaření a zbytečnosti navíc. Pokud na to máte peníze, pak je to v pořádku, ale veganství samo o sobě nemusí být drahé.“

Pokud máte omezený rozpočet, vyvarujte se průmyslově zpracovaným potravinám. „Je mýtus, že veganské jídlo musí být drahé,“ říká Firth. „Abyste nakoupili levně, je dobré vyvarovat se produktům s nápisem „vegan“. Takže nepůjdete do drahých supermarketů a nekoupíte si výrobky v plastových obalech, které byly vyrobeny v laboratořích nebo továrnách, budou totiž drahé. Zkrátka se vrátíte k základním potravinám a budete jíst ovoce, zeleninu, obiloviny, ořechy a fazole. Budete neuvěřitelně zdraví a také ušetříte peníze.“

Měl bych se vyhnout pozváním na večeři?

To záleží na tom, jestli důvěřujete hostitelům, že budou respektovat vaše stravovací návyky. „Kdybych měl jít k příteli, který skutečně respektuje moje veganství a bude se mi snažit vyhovět, tak půjdu,“ říká Zephaniah. „Ale hlavně nechci, aby se mě lidé stranili, takže řeknu: ‘Pojďme ven,’ nebo: ‘Přijdu, vy si dáte večeři a my si pak spolu dáme něco k pití.’“

Dobrým přístupem každého zdvořilého hosta je nabídnout, že přinese nějaké veganské jídlo. „Tím, že s sebou přinesete nějaké jídlo, získáváte šanci představit vynikající jídlo každému, kdo není vegan, a zároveň tím zbavíte nervozity nebo mrzutosti i samotného hostitele,“ říká Firth. Pokud hostitel raději vaří sám, připomeňte, co můžete a nemůžete jíst, protože živočišné produkty se snadno dostanou tam, kam nemají, např. rybí omáčka do kari. Mohli byste také navrhnout recept, který by hostitel zkusil připravit. Ale nejdůležitější je si před tím, než se objevíte u vchodových dveří, o tom upřímně promluvit. „Protože rozhodně nechcete dorazit, aniž byste se na něčem domluvili, nebo si o tom promluvili,“ říká Firth. „To může kohokoliv naštvat.“

 

Co mám dělat, když zaváhám a dostanu silnou chuť na maso?

Prolomit dlouholetou náklonnost k vůni, chuti a struktuře masa, může být těžké. Možná zaváháte a zatoužíte po sendviči se slaninou, nebo když během grilování ucítíte vůni klobás linoucí se kolem vás. Dobrou zprávou je, že je nyní snadné chuť a strukturu masa přenést do veganské podoby, ať už je to rostlinný hamburger, z něhož vytéká krev jako ze skutečného masa, jackfruit jako „trhané vepřové maso“ nebo seitan ve formě křupavého smaženého kuřete. „Ve svých receptech a videích na YouTube často vařím taková jídla jako veganské kuře, hovězí steak nebo krůta – nebo cokoliv jiného, co můžu udělat ve veganské podobě,“ říká Oakley. „Můžete si užívat stejnou strukturu a chuť, když jste vegan. V dnešní době se můžete rozmazlovat. Ve veganské podobě je dostupné kuře, žebírka, slanina, steaky, burgery, párky – všechno je dostupné. Když jsem přešel na veganství před čtyřmi lety, takové věci neexistovaly.“

Co když nejsem nakloněn rostlinné stravě?

„Vezměte rodinné recepty a nahraďte ingredience rostlinnými alternativami,“ říká Beskow. Například pastýřský koláč: „Místo mletého masa můžete použít zelenou čočku. Tímhle způsobem splníte pravidlo jíst zeleninu pětkrát denně, protože v něm máte cibuli, mrkev a celer, stejně jako v jakémkoli jiném pastýřském koláči, ale v tomhle máte ještě schovanou čočku.“ A pokud zkrátka nechcete jíst zeleninu, udělejte to jako rodiče batolat, rozmixujte ji a udělejte z ní omáčku na těstoviny.

Ale jednoho dne budete muset překonat vaši fobii ze zeleniny. „Ať už jste nebo nejste vegan, měli byste zařadit zeleninu do svého života,“ říká Moskowitz. „Nevím, jestli je správné říct: ‘Nemám rád zeleninu, tak nemůžu být vegan.’ Zaděláváte si tím na problém.“

 

Lze si udržet optimální váhu na veganské stravě?

Pokud jíte jenom saláty, možná, ale jak smutný by to byl život. „Dobře sestavená veganská strava může podpořit zdraví člověka v každém věku,“ říká Russell. „Dokáže vám poskytnout potřebné kalorie a živiny k dosažení výživových cílů a udržení optimální váhy.“

Být vegan neznamená, že držíte dietu. Beskow vybízí, aby si každý dopřával s mírou svá oblíbená jídla z předchozího neveganského života. „Jestli jste zvyklí jíst sušenky, kupte si v supermarketu spousty veganských sušenek… Dopřejte si brambůrky, užívejte si jídlo – o tom to je. Lidé vnímají veganství jako omezující a říkající ne, přitom je ale o říkání  ano - jen jiným věcem.“

Tam, kde žiji, jsou veganské možnosti omezené. Jak se mohu stravovat rozmanitě a zajímavě?

Pokud máte to štěstí a máte zahradu nebo pozemek k zahradničení, využijte toho. Pěstování vlastního ovoce a zeleniny je skvělým způsobem, jak udržet veganskou stravu pestrou. „Žiji uprostřed pole v Lincolnshire,“ říká Zephaniah. Část své zahrady zasvětil pěstování zeleniny a v létě jí má vždycky nadbytek. „Skoro nechodím do supermarketu. Mám jídla až příliš, takže ho rozdávám sousedům.“

Firth říká: „Nepotřebujete spousty a spousty zvláštních ingrediencí. Ve vašem místním obchodě seženete pár základních surovin a uvaříte z nich tisíce vynikajících jídel.“ Většina supermarketů, dokonce i ve venkovských oblastech, bude schopno nabídnout veganskou stravu. „Žiji na východě Yorkshire a kolem nejsou žádné veganské obchody,“ říká Beskow. „Ale to je v pohodě, protože se nepotřebuji zaměřovat na obchody se zdravou výživou, ani na veganské obchody. Všechno, co potřebuji, najdu v supermarketu nebo v místních potravinách.“ Doporučuje sledovat účet na Instagramu nazvaný Accidentally Vegan, který zveřejňuje veganské potraviny dostupné v běžném supermarketu.

Co když se můj partner nechce stát veganem? Poznamená to náš vztah?

Přiznejme si: většina párů v dnešní době jí před televizí či monitory. Ale co když je váš partner vyhlášeným jedlíkem steaků? Ohrozí to váš vztah? Není to nezbytné, říká Moskowitz. „Najděte si jídlo, které máte oba rádi, jezte zvlášť, udělejte, co je možné. Existuje spousta párů s odlišnými ideologiemi. Většina lidí má ostatní věci společné, a to je důvod, proč jsou spolu.“ Snoubenec Beskow není vegan, ale jakž takž to zvládají: on doma nevaří maso, ale dá si ho, když jdou na večeři. „Myslím, že je to o tom, aby oba jedli to, s čím jsou spokojení, takže jim nic nechybí.“

A co děti? Je pro ně veganství bezpečné?

Děti mohou být zdravými vegany. „Všechny nutriční potřeby pro správný růst a vývoj dítěte je možné zajistit bez živočišných produktů,“ říká Russell. Doporučuje rodičům, aby se seznámili s webovými stránkami Vegan Society, které poskytují podrobné informace o veganské stravě dětí všech věkových kategorií včetně kojenců a nabízejí i rady ohledně obohacených potravin a doplňků, které jsou pro ně nezbytné (v Česku můžeme doporučit Českou veganskou společnost - pozn. red.).

 

Jaké máte oblíbené jednoduché veganské recepty?

Ian Theasby, jeden z tvůrců Bosh!, navrhuje jednoduché těstovinové jídlo: vezměte zeleninu, pečte ji s olivovým olejem půl hodiny, vytáhněte z trouby, pokryjte ji rajčaty z konzervy a vraťte zpátky do trouby na 10 minut. „Tak vám vznikne nesmírně chutná a opravdu výživná těstovinová omáčka, která bude chutnat každému.“ Oakley doporučuje naučit se jednoduchý ramen. „Osmahněte nějakou veganskou bílkovinu, například tofu nebo veganské kuře, se zeleninou. Přilijte vodu, povařte tak, aby vznikl zeleninový vývar, do kterého přidejte trochu miso pasty, sójové omáčky a chilli, a přihoďte nudle. Tento rychlý ramen vám zabere přibližně 15 minut.“

Co když udělám chybu a sním něco neveganského? Měl bych to vzdát?

Jsme jenom lidé a děláme chyby. Když sníte nějaké maso, zamyslete se nad tím, proč jste se stali veganem. „Neklesejte na mysli,“ říká Oakley. „Ještě nežijeme ve veganském světě. Možná jste prostě jen nemohli ovlivnit to, že jste si dali něco neveganského. Nicméně vraťte se k tomu, co vás k veganství přivedlo. Získejte skutečnou motivaci a neuděláte chybu.“

Rozhodující věcí, na které se odborníci shodují, je nebičovat se za to. „Vegani nejsou dokonalí,“ říká Zephaniah. „Prostě si ale myslíme, že to za to stojí. Snažíme se dělat to nejlepší s co nejmenší újmou. A to je to nejlepší, co můžete udělat. Prostě se dál snažte.“

 


Zdroj: The Guardian, Překlad: Jana Štěpánková, Korektura: Petra Valešková, Ilustrační obrázky: Nishant Choksi

Soucitně

Soucitně je portál soucitného přístupu ke zvířatům, etického spotřebitelství, veganství a aktivismu, který byl založen v roce 2010 a od roku 2015 je součástí neziskové organizace Otevři oči. Chceme lidem ulehčit přístup k informacím v této oblasti i nákup produktů, které se snaží vyhnout ubližování a zabíjení zvířat.

Na našem webu naleznete veganské recepty, mapy veg friendly restaurací a obchodů, praktické návody, jak být veganem, jak cestovat, kalendář akcí, novinky ze světa ochrany zvířat, citáty, informace ohledně zdravotních aspektů a další zajímavé věci.

Více informaci na: www.soucitne.cz

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Tipy a triky