Listopadové recepty: kachní kaldoun s nudlemi

Jana Brožková (Bydlet.cz), 14.11.2020

Co si dopřát po podzimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby byla polévka o něco hutnější, což oceníte především v chladném počasí, obohatili jsme ji o smetanu a nezapomněli přidat také nudle.

Poctivý kachní kaldoun má pořádné grády

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na kachní kaldoun s nudlemi


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

800 ml kachního vývaru

200 ml smetany 33%

1 menší cibule

150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel)

50 g květáku

1 stonek řapíkatého celeru

150 g širokých nudlí

3 lžíce másla

40 g hladké mouky

sůl, černý pepř, muškátový oříšek

hrst nasekané velkolisté petržele

Postup:

1.     Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidáme cibuli a ještě 10 minut restujeme a zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijeme smetanu a vaříme dalších 20 minut.

2.     Rozpustíme máslo v jiném rendlíku a nasypeme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékáme 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit.

3.     Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme vařené nudle

TIP: Na kachní vývar můžeme použít mimo jiné i kachní krky a žaludky, které po uvaření obereme a použijeme jako vložku do polévky.

Názory na článek  Listopadové recepty: kachní kaldoun s nudlemi
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend