Recepty z regionů: řízek z mletého masa s česnekovým sýrem a uzenou bramborovou kaší

Jana Brožková (Bydlet.cz), 6.12.2020


Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.

 Recept na řízek z mletého s uzenou bramborovou kaší

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzenou bramborovou kaší a cibulovou marmeládou

Počet porcí:4 porce

Doba přípravy:60–80 minut

Náročnost: **

Ingredience:

600 g mletého masa (dle libosti)

200 g Přírodního sýru s česnekem od výrobce Martin Honza – FARMA RŮŽOVÁ

3 vejce

100 g hladké mouky

100 g strouhanky

1 kg brambor typu C

50 g másla

150 ml smetany 33%

150 ml mléka

150 g uzeného špeku

50 g plocholisté petržele

500 g cibule

20 g cukru

8 nakládaných okurek

30 ml oleje

Postup:

1.   Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme je vařit do neosolené vody.

2.   Smícháme mléko a smetanu do rendlíku, z uzeného odkrojíme tenké okraje a přidáme je do rendlíku. Směs přivedeme k varu a vypneme ji. Přiklopíme a necháme stranou.

3.   Nakrájíme si zbytek špeku na kostky, cibuli na tenké plátky.

4.   Do hrnce dáme olej, přidáme špek a orestujeme, přidáme cibuli a restujeme, dokud nebude cibule béžovo-hnědá (cca 40 min.), občas můžeme podlít trochou vody.

5.   Když je cibule hnědá, přidáme cukr a sůl.

6.   Mleté maso vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smícháme
a uděláme 8 malých řízků.

7.   Řízky obalíme v trojobalu (použijeme zbylé vejce).

8.   Pánev rozpálíme, přidáme olej a opékáme dozlatova z obou stran, řízky přendáme na plech
s pečicím papírem a dopékáme v troubě na 180 °C asi 15 min.

9.   Uvařené brambory scedíme, z mléka vytáhneme špek a přidáme mléko do brambor, šťouchadlem uděláme kaši, dosolíme a nakonec přidáme nasekanou petržel.

10. Na talíř dáme kaši, řízek, marmeládu a 2 okurky.

Názory na článek  Recepty z regionů: řízek z mletého masa s česnekovým sýrem a uzenou bramborovou kaší
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend