CREDITAS: Češi mají zájem o stále delší fixace hypoték, obávají se růstu sazeb


Téměř dvě třetiny (63 %) Čechů čekají, že za pět let budou sazby hypoték vyšší než dnes, jen kolem 4 % z nich si myslí, že budou nižší. Kdyby si dnes Češi brali novou či refixovali stávající hypotéku, volili by delší fixace sazeb: 30 % lidí by chtělo fixaci na deset a více let, téměř pětina by volila 7-9 let. Vyplývá to z průzkumu Banky CREDITAS, který realizovala společnost Ipsos. Současně si lidé často myslí, že u delších fixací je automaticky vyšší sazba, což ovšem například u Banky CREDITAS neplatí.

Zatímco v současnosti má podle průzkumu Banky CREDITAS více než polovina lidí (56 %) fixaci 4-6 let a nad 7 let je to jen čtvrtina Čechů, při rozhodování o refinancování nebo zřízení nové hypotéky by dnes už volili jinak. Nyní by si kratší fixaci na 4-6 let vzalo necelých 39 % lidí, delší fixaci na 7-9 let 17 % a na 10 a více let by si hypotéku sjednala téměř třetina dotázaných.


„V souhrnu by tak po fixaci nad 7 let sáhl každý druhý (47 % lidí). Zajímavostí je, že nejdelší fixace by volili nejčastěji lidé s vyššími příjmy domácnosti, a to nad 60 tisíc čistého měsíčně. Z průzkumu také vyplývá, že lidé vnímají dnešní sazby pod 2 % jako atraktivní a domnívají se, že za pět let budou vyšší. Logicky by si tak raději fixovali sazbu na delší dobu,“ komentuje výsledky ředitelka komunikace Banky CREDITAS Lucie Brunclíková.

Průzkum ale odhalil dvě bariéry: za prvé téměř dvě třetiny dotázaných (61 %) očekávají, že při delší fixaci by jim banka dala vyšší sazbu, což je u většiny bank na trhu i pravda. Za druhé průzkum ukázal, že drtivé většině lidí (80 %) vadí podmiňování nízké úrokové sazby sjednáním dalších, zejména pojistných, produktů. Výrazně kritičtější k této praxi přitom byli muži než ženy.

Celkově zájem o delší fixaci souvisí s očekáváním, že za pět budou sazby o něco vyšší (46 %), resp. výrazně vyšší (18 %) než dnes. Zhruba třetina lidí si myslí, že sazby budou zhruba stejné. Jen 4 % lidí očekávají mírný pokles a pouhých 0,2 % výrazný pokles.

„Současná nabídka Banky CREDITAS jde očekáváním klientů vstříc. Nejnižší sazbu, a to 1,89 %, mohou klienti dostat při fixaci na deset let, a to bez podmínek typu povinného pojištění schopnosti splácet. Nedávno jsme zrušili poplatky za zpracování úvěru a za online ocenění nemovitosti. Nyní máme akci, kdy klientům při sjednání hypotéky odpustíme i poplatek i při ocenění znalcem,“ dodává Lucie Brunclíková.
 
V nabídce CREDITAS lze dosáhnout na sazbu 1,89 % ročně u hypoték na nemovitostibydlení s výší úvěru do 80 % hodnoty a s fixací sazby na 10 let, druhá nejnižší sazba činí 1,99 % ročně a má fixaci na 7 let. Banka CREDITAS má hypotéky v nabídce od září roku 2019. Hypotéky poskytuje s pevnou úrokovou sazbou, již si lze zafixovat na 3, 5, 7 nebo 10 let. Výše úvěru může dosahovat až 90 % hodnoty zastavené nemovitosti s tím, že úvěr může být zajištěn i více nemovitostmi. Kromě hypotéky na vlastní bydlení je v nabídce i hypotéka na investici, kdy se zakoupená nemovitost využívá k pronájmu, a také tzv. americká hypotéka, což je neúčelový úvěr zajištěný nemovitostí. Jednou z výhod také je, že si klient sám může vybrat poskytovatele pojištění zastavené nemovitosti dle vlastního výběru.
 
 

Souhrn průzkumu
Základní data: 550 respondentů s hypotékou, IPSOS, leden 2021
 
 
Jaká je doba fixace sazby u vaší hypotéky?
1 rok: 2,7 %
2-3 roky: 16,9 %
4-6 let: 55,8 %
7-9 let: 14,0 %
10 a více let: 10,5 %

V současnosti jsou sazby nových hypoték v průměru kolem 2 %. Myslíte si, že úroveň sazeb bude za 5 let...
Výrazně vyšší (průměr bude nad 3 %): 17,6 %
O něco vyšší (max. 3 %): 45,8 %
Zhruba stejná: 32,2 %
O něco nižší (do 1 %): 4,2 %
Výrazně nižší (průměr bude pod 1 %): 0,2 %

Kdybyste si měli v současnosti vzít novou hypotéku (nebo refinancovat současnou) při sazbě pod 2 % p.a., na jak dlouho byste si zafixovali sazbu?
1 rok: 2,9 %
2-3 roky: 10,9 %
4-6 let: 38,9 %
7-9 let: 17,3 %
10 a více let: 30,0 %

Souhlasíte s následujícím tvrzením? „Čím delší fixaci sazby chci, tím mi dá banka vyšší sazbu.“
Souhlasím: 60,9 %
Nesouhlasím: 39,1 %




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky