Lednové odlehčené recepty: pestrý zeleninový dip

Jana Brožková (Bydlet.cz), 22.01.2021

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Recept na zeleninový dip

Dip obsahuje rajčata, papriky, cibule, česnek...

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Počet porcí: 1 sklenice na zavařování

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

900 g oloupaných rajčat

2 střední mrkve

3 červené papriky

3 střední cibule

1 cuketa

1 lilek

3 stroužky česneku

50 g zázvoru

3 lžíce rajčatového protlaku

1 chilli paprika

80 ml jablečného octa Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra ze Zlínského kraje

sladká paprika, sůl, pepř, semínka hořčice, cukr

Postup:

1.   Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.

2.   Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
a pěkně spojí.

3.   Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

Názory na článek  Lednové odlehčené recepty: pestrý zeleninový dip
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend