Jarní recepty, které v březnu potěší vaše chutě: pečené kuřecí prso s bílým chřestem a holandskou omáčkou

Chřestová sezóna se pomalu rozjíždí, proto jsme tuto zeleninu zařadili do jednoho z receptů. Nejenže je vyhledávanou pochoutku gurmánů, ale také obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Můžeme zmínit třeba betakaroten, který podporuje náš zrak, pokožku a také celkově naši imunitu, protože působí jako antioxidant. Neodolatelná klasika je kombinace chřestu s holandskou omáčkou. Zkoušeli jste ji někdy připravit? Může to být trochu alchymie, aby vám z ní nevznikla míchaná vajíčka, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen. Přidejte ještě pečené kuřecí prso a máte rázem vydatný a zároveň dobře stravitelný oběd nebo večeři. Recept na pečené kuřecí prso s holandskou omáčkou

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz  

Recept na pečené kuřecí prso s bílým chřestem a holandskou omáčkou

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 55 minut

Náročnost: **

Ingredience:

4 ks kuřecích prsou s kůží

1 kg bílého chřestu

100 g másla

200 ml zeleninového vývaru

200 ml bílého vína

4 žloutky

cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián

Postup:

1.       Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.

2.       Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.

3.       Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.

4.       Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.

5.       Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.

Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.

Tip: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě
a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend