Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba jehněčí kolínko na víně s višněmi

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a pyré

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz

 
Recept na jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 180 minut

Náročnost: ***

Ingredience:

4 ks jehněčích kolen

250 g cibule nahrubo

120 g másla

250 g mrkve na kostky

100 g celeru na kostky

100 g kořenové petržele na kostky

3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)

750 ml červeného vína

6 ks nového koření

12 ks černého pepře

4 ks bobkového listu

4 lžíce rajského protlaku

2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo

4 lžíce rostlinného oleje

200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice spol. s r. o., Karlovarský kraj

750 ml plnotučného mléka

750 g celer bulva na kostky

50 g másla

Postup:

1.   Troubu rozehřejeme na 160 °C.

2.   Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer
a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.

3.   Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.

4.   Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.

5.   Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.

6.    V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.

7.   Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.

8.   Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.

9.   Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.

10.         Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.

 



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend