Krátké zprávy z ČR: zákon o nízkouhlíkové energetice

Research, 17.6.2021
Poslanecká sněmovna včera schválila zákon o přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice, jež je potřebný pro financování nových jaderných bloků v Dukovanech a umožnění výkupu elektřiny z nich za garantované ceny. Zákon rovněž efektivně znemožní účast ruských a čínských dodavatelů v jaderném tendru, nicméně toto omezení by měl podle dohody vládyopozice do zákona vetknout až Senát, kam nyní norma míří. (LN)

Schválení zákona znamená, že přípravy jaderného projektu mohou po volbách pokračovat, jak bylo dohodnuto mezi vládou a ČEZ. My vidíme jaderný projekt pro ČEZ jako neutrální, kdy by měl být víceméně plně financován státem skrze nízkoúročené úvěry a garantované výkupní ceny. Návratnost pro ČEZ a pokrytí případných dodatečných nákladů jsou stále předmětem jednání.

Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie