Jak najít tu „nejlepší“ hypotéku?

Pečlivě srovnávat nabídky bank a nebát se vyjednávat o výši úrokové sazby. Takto se dají stručně shrnout základní pravidla při hledání nejlepší hypotéky. Přečtěte si, jaké parametry u hypotéky sledovat a jak najít tu nejvýhodnější.

Hypotéka je dlouhodobý úvěr, který budete pravděpodobně splácet podstatnou část svého produktivního života. „Při hledání nejlepšího úvěru na bydlení je třeba pečlivě porovnat parametry a podmínky jednotlivých bank. Důležitá je také ochota poskytovatele hypotéky najít nejlepší možné řešení z dostupných variant. Pokud se potřebujete rychle zorientovat v aktuální nabídce hypotečních úvěrů tuzemských bank, využijte online hypoteční kalkulačku. Po zadání základních požadavků na hypoteční úvěr se za pár minut dozvíte, jaké jsou konkrétní nabídky jednotlivých bank,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz

Určete si potřebnou výši hypotéky

První důležitou informací při hledání nejlepší hypotéky je výše požadovaného úvěru. Bez vlastních finančních zdrojů se dnes neobejdete a na výhodnější sazbu zpravidla dosáhnete, pokud máte naspořeno alespoň 10 procent z hodnoty pořizované nemovitosti. Případně můžete dát bance do zástavy další nemovitost, a to i takovou, která nepatří přímo vám, ale někomu z vaší rodiny.

„Maximální výše hypotéky, kterou vám bude banka ochotna půjčit, se odvíjí od výše vašich pravidelných příjmů a výdajů (pozn. případně dalších spolužadatelů). Čím více peněz vám po zaplacení všech pravidelných výdajů a případných splátek dalších úvěrů a půjček zbude, tím více peněz vám banka půjčí," říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

S ohledem na disponibilní příjmy si rovněž určete bezpečnou výši splátky. Měsíční splátku hypotéky si můžete snížit prodloužením doby její splatnosti.

Nesledujte jen výši úrokové sazby

Banky se snaží upoutat pozornost zájemců o úvěr na bydlení především nízkou úrokovou sazbou. Nižší sazba hypotéky ovšem automaticky neznamená, že se jedná o nejvýhodnější nabídku. V úrokové sazbě totiž nejsou zahrnuty případné další poplatky spojené s hypotékou. Sledujte proto ukazatel RPSN (pozn. roční procentní sazba nákladů)!

I když si dnes banky řadu poplatků neúčtují, s některými z nich se můžete stále setkat. Zajímejte se tedy o to, za co konkrétně si v bance připlatíte. Několik tisícikorun můžete ušetřit v případě, kdy vám banka nebude účtovat poplatek za odhad zástavní hodnoty nemovitosti.

Příklady poplatků, se kterými se můžete setkat:

● Poplatek za zpracování a vyřízení hypotéky

● Návrh na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí

● Poplatek za čerpání úvěru

● Poplatek a rezervaci finančních prostředků

● Prioritní platba (pozn. odeslání prostředků z úvěru a jejich připsání na účet příjemce v jednom dni)

● Zaslání výpisu z úvěrového účtu poštou

● Poplatky za změny ve smluvní dokumentaci

Některé banky nabízí spolu s úvěrem také sjednání pojištění schopnosti splácet. Počítejte s tím, že výše pojistného se promítá do celkové nákladovosti hypotéky (ukazatele RPSN). Je tedy potřeba porovnávat hypotéky se sjednaným pojištěním a bez něj.

Zjistěte si nabídky konkurenčních bank

„Přestože už máte nabídku hypotéky od své domovské banky, vyplatí se vždy získat nabídky konkurence. V případě, že bude předložená nabídka vaší banky méně výhodná, pokuste se s ní vyjednávat. Velmi často se stává, že se bankéř pokusí dorovnat nabídku konkurence. Ušetříte i v případě, že si hypotéku sjednáte online,“ dodává Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky