Recepty vonící ohněm: pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem

Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!

Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu

Zdroj fotografií: akademiekvality.cz

Recept na pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

Ingredience:

1,6 kg vepřových žebírek

100 g rajského protlaku

100 g kremžské hořčice

50 g medu

2 lžíce sušené cibule

1 lžíce sušeného česneku

1 lžíce sušeného chilli

200 g řapíkatého celeru

sůl, pepř

plátky chleba

Hořčicový dip:

1 zakysaná smetana

kremžská hořčice

med

sůl a pepř

Nivový dip:

100 g strouhané nivy

300 g selského bílého jogurtu

sůl, pepř, sušený česnek

Koprová majonéza :

200 g majonézy

2 hrsti sekaného kopru

sůl, pepř, citronová šťáva

Postup:

1. Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření
a dobře promícháme. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.

2. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.

3. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.

Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend