Vítězové soutěže Regionální potravina ze Zlínska a Plzeňského kraje převzali ocenění

Den Zlínského kraje se odehrával už tradičně u Baťova institutu, ani tam nechyběl stánek s ochutnávkou oceněných výrobků. Letos mezi ně patří třeba jehněčí klobása nebo mléčný karamel. Vítězům soutěže Regionální potravina ve Zlíně poblahopřála za Státní zemědělský intervenční fond ředitelka Regionálního odboru Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka. V regionu se letos přihlásilo celkem 35 výrobců se 154 výrobky.

 

Komise navrhla značku Regionální potravina Zlínského kraje těmto výrobkům:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Jehněčí klobása

Farma Rudimov

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Divočák ve vlastní šťávě

VENISON CZ

3. Sýry včetně tvarohu SÝR Z FARMY ITALIA

FARMA-ZPZ

4. Mléčné výrobky ostatní Mléčný karamel

Ing. Dana Přistoupilová, Malá Bystřice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Trnavský chléb "Podpažák"

Pivovar Vraník

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek VANILKOVÝ DORTÍK SE SUŠENKOU

Rožnovské pivní lázně

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje BIO JABLKO JADERNIČKA

Marek Šenkeřík, Valašské Klobouky

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě sušené Moruše BIO

Radek Přikryl, Strání

9. Ostatní Kozenka - jahodová kozí jogurtová zmrzlina BIO

ZERLINA

 

Ocenění nám přineslo obrovskou radost a zároveň povzbuzení do další práce. Po Trnavě už se to rozkřiklo a lidé nám chodí gratulovat,“ popisuje Slávka Vraníková z Pivovaru Vraník.

I přes skutečnost, že jsme letos koordinovali soutěž ve Zlínském kraji poprvé, přihlásilo se velké množství výrobků, dokonce více než v minulých letech. Je zde i značné množství zcela nových výrobců, kterým se také podařilo vyhrát. Z devíti vítězných výrobků jich bylo šest. Ochutnat a nakoupit si letošní vítězné výrobky bude možné například v úterý 28. září na tradičním Svatováclavském jarmarku v Luhačovicích,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Další předávání certifikátů Regionální potravina se odehrálo o den později na Slavnostech jablek v Nebílovech na Plzeňsku. I tam kromě bohatého programu nechyběla možnost ochutnat a nakoupit oceněné výrobky. O titul Regionální potravina se v regionu ucházelo celkem 130 produktů od 37 výrobců. Ocenění za Státní zemědělský intervenční fond předával vedoucí Oddělení příjmu žádostí a LPIS pro Plzeňský kraj Miloš Dyntar a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Žiheláček se sýrem

Jaroslav Procházka

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál

Ing. Michal Šnebergr

3. Sýry včetně tvarohu Kozobylík

Farma u Františky

4. Mléčné výrobky ostatní BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka

Luděk Maruna

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný chléb

Roman Sebera

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Švestky s karamelem

JS Chocolate

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Kolowrat limonáda

Kolowratovy sady

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Kouzelné hrušky se skořicí

Od Macháčků

9. Ostatní Anežčin rakytníkový koncentrát v medu

Ing. Milan Douděra

Komise to skutečně neměla jednoduché. Letošní ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kategorie Sýry včetně tvarohu a Mléčné výrobky ostatní se pyšnily značným množstvím kozích produktů,“ vysvětluje krajská koordinátorka soutěže Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o.p.s.

Hnojská zároveň dodává: Jsme velmi rádi, že na rozdíl od loňského roku, který velkým veřejným akcím nepřál, jsme mohli uspořádat opravdu slavnostní vyhlášení vítězů soutěže. Letos se nově uskutečnilo v Sadech Nebílovy, které jsou několikanásobným držitelem značky Regionální potravina Plzeňského kraje. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost poznat prostředí, kde vznikají kvalitní potraviny. Navíc se mohli osobně potkat se všemi nově oceněnými výrobci, ochutnat jejich výrobky a také si je zakoupit.

Jedním z výrobků, který se na svém obalu může prezentovat logem Regionální potravina, jsou Kouzelné hrušky se skořicí. Helena Macháčková z firmy Od Macháčků říká, že ocenění je důkaz, že svou práci dělají dobře: „Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už po čtvrté.“

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Oddělení tiskové SZIF



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy