Informace pro zákazníky Bohemia Energy entity

mpo.cz, 16.10.2021
Publikováno:
13.10.2021
Autor:
Odbor komunikace

Dodavatele energií ze skupiny Bohemia Energy entity oznámili ukončení činnosti. Zákazníci z řad spotřebitelů i firem o energie nepřijdou. O nepřetržitou dodávku elektřiny nebo plynu se u nich postarají dodavatelé poslední instance.


Otázky a odpovědi


Tiskové zprávy


Další informace

  • Informační linka MPO: 1212, volba 8 - v provozu každý pracovní den od 8:00 do 16:00 h
  • Ústředna ERÚ: 564 578 666


 

OTÁZKY A ODPOVĚDI v kontextu s ukončením činností společnosti Bohemia Energy  a dalších firem ze skupiny Bohemia Energy entity

 

Dodavatel zkrachoval, co mám teď dělat?

Zákazníci z řad spotřebitelů i firem o energie nepřijdou. O nepřetržitou dodávku elektřiny nebo plynu se u nich postarají dodavatelé poslední instance (DPI), to jsou hlavní dodavatelé na daném území, resp. kraji. Klienty sami zkontaktují. Jde o subjekty na trhu s elektřinou a zemním plynem, který má v podobných situacích povinnost dodávat zákazníkům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Aktuální informace o nastoupení DPI zveřejňuje bezprostředně na svých webových stránkách operátor trhu.  

 

Kdo mi teď bude dodávat energie?

V případě dodávek elektřiny zákazníky dočasně převezmou společnosti E.ON, Pražská energetika a ČEZ Prodej. Dodávky plynu zajistí E.ON, Pražská plynárenská a Innogy

 

   

Elektřina

 

území 

jižní části ČR

hl. m. Praha a blízké okolí

zbytek ČR (střed a sever)

dodavatel 

E.ON Energie, a.s. 

Pražská energetika, a.s. 

ČEZ Prodej, a.s. 

distributor 

EG.D, a.s.

PREdistribuce, a.s.

ČEZ Distribuce, a. s.

 

   

Plyn

 

území

Jihočeský kraj hl. m. Praha a blízké okolí zbytek ČR 

dodavatel

E.ON Energie, a.s. 

Pražská plynárenská, a.s. 

innogy Energie, s.r.o. 

distributor

EG.D, a.s. Pražská plynárenská Distribuce, a.s. GasNet, s.r.o.

 

Kdy mi začne dodavatel dodávat energie?

Dodavatel poslední instance nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí. Není třeba, aby klient někam volal nebo chodil, dodavatel poslední instance se ozve sám.  

 

Hrozí mi v souvislosti s ukončením dodávkové smlouvy s Bohemia Energy nějaké sankce?

Nehrozí. S přechodem k novému dodavateli, stejně jako s přechodem do režimu DPI, nejsou spojeny žádné sankce. Neoprávněný odběr zde nehrozí, není třeba provádět úkony změny dodavatele, vše je automatické.  

 

Můžu zadat samoodečet k datu ukončení dodávkové smlouvy s Bohemia Energy?

Ano, můžete. V takovém případě je třeba kontaktovat nového dodavatele (nebo dodavatele poslední instance), kterému samoodečet nahlásíte.

 

Do kdy si musím sjednat nového dodavatele?

Novou smlouvu s novým dodavatelem je třeba uzavřít do šesti měsíců od převzetí dodavatelem poslední instance, v opačném případě hrozí finanční újma. Odběr energií od dodavatele poslední instance je totiž po uplynutí půl roku považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody. V krajních případech může dokonce dojít i k odmontování elektroměru či plynoměru.

 

Kolik budu platit dočasnému dodavateli?

Podmínky dodávky včetně uplatňované ceny je Vám dodavatel poslední instance povinen oznámit. Cena, za kterou bude dodavatel poslední instance energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou. Energetický regulační úřad bude výpočet cen pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady.

 

Můžu zůstat u dodavatele, který mě převezme?

Ano. Zákazníci mají možnost zůstat u společnosti, která je po krachu jejich původního dodavatele převzala. Je ale třeba s novým dodavatelem uzavřít smlouvu. Ceny uvedené ve smlouvě se ale budou od těch stanovených ERÚ zřejmě lišit. Nejdůležitější je, aby si klienti předem nového dodavatele energií prověřili a seznámili se s obchodními podmínkami a ceníkem.

 

Kdy nastupují dodavatelé poslední instance za společnosti skupiny BOHEMIA ENERGY entity? *

Dodavatelé poslední instance nastupují u společností skupiny Bohemia Energy entity v případě elektřiny od 14. října 2021 a v případě plynu od 17. října 2021.  

 

Kdy mi zaniká původní smlouva?

Závazek s předmětem dodávky plynu a elektřiny mezi původním dodavatelem a zákazníkem zaniká zahájením dodávek dodavatelem poslední instance.  

 

Jak je to s aktuálními platbami (zálohami) u BOHEMIA ENERGY?

Upozorňujeme zákazníky, které mají nastaveno u svých platebních institucí strhávání zálohových plateb, aby nezapomněli tuto věc řešit. S ohledem na to, že společnosti skupiny BOHEMIA ENERGY entity již ztratily nebo ztratí možnost dodávat elektřinu (14. října 2021) a plyn (17. října 2021), není na místě dále uvedeným společnostem (od uvedených dat) zálohové platby hradit.  

Zákazníkům dále připomínáme nutnost upravit sjednaný způsob platby za dodávku elektřiny nebo plynu (SIPO, trvalý příkaz).

 

Kdy mohu očekávat vyúčtování od původního dodavatele?

Společnosti skupiny Bohemia Energy entity mají podle zákona všem spotřebitelům provést mimořádné vyúčtování dodávky elektřiny a plynu. S ohledem na vysoké množství zákazníků, u nichž se bude vyúčtování provádět, doporučujeme trpělivost. Doporučujeme zjistit lhůty pro provedení vyúčtování uvedené ve všeobecných obchodních podmínkách (VOP). Pokud v této lhůtě či v horizontu přibližně měsíce (není-li lhůta ve VOP) vyúčtování neobdržíte, kontaktujte přímo svého původního dodavatele.  *

X Energie, s.r.o. 

Europe Easy Energy a.s. 

Energie ČS, a.s. 

COMFORT ENERGY s.r.o. 

BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. 

 

Kam se můžu obrátit pro radu?

Využít lze linku Ministerstva průmyslu a obchodu 1212, průběžně aktualizované informace jsou i na webu www.mpo.cz a na webu Energetického regulačního úřadu www.eru.cz.

 

Kontakty na dodavatele poslední instance:

 ČEZ - https://www.cez.cz/cs/dpi 

 E.ON - https://www.eon.cz/radce/zelena-energie/ceny-energie/dodavatel-posledni-instance/ 

 Pražská energetika - https://www.pre.cz/cs/domacnosti/ 

 Pražská plynárenská - https://www.ppas.cz/ 

 Innogy - https://www.innogy.cz/ 

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie