Zaručení se za úvěr třetí osoby může ohrozit vaši schopnost získat vlastní úvěr

V rámci ručitelského závazku u úvěru ručíte za splácení úvěru v plné výši, tj. pokud hlavní žadatel přestane hradit měsíční splátky, tato povinnost připadá v plné výši na vás bez ohledu na to, kdo peníze z úvěru použil.

Informace o ručitelském závazku je uvedena v bankovním registru klientských informací, tj. pokud žádáte o úvěr a banka posuzuje vaši schopnost jej splácet, banka vám s největší pravděpodobností započítá ručitelský závazek do výdajů. V krajním případu, ručitelský závazek může vést k zamítnutí žádosti o vlastní úvěr. Nemusí přitom jít nezbytně nutně pouze o žádost o nový úvěr, stejný problém se může vyskytnout:

- v případě refinancování hypotéky,

- v případě žádosti o kreditní kartu či kontokorentní úvěr,

- v případě navýšení stávajícího spotřebitelského úvěru či úvěru ze stavebního spoření.

Banky při posuzování žádosti o úvěr zajímá ve vztahu k ručitelskému závazku:

- aktuální nesplacená část úvěru,

- výše měsíčních splátek,

- to, jestli je úvěr řádně splácen.

V případu, že je úvěr, u kterého vystupujete jako ručitel, splácen se zpožděním a tato informace je uvedena v bankovním registru klientských informací, může být ohroženo schválení vaší vlastní žádosti o úvěr bez ohledu na jeho výši.

Jaké je řešení?

Ideální je, pokud svůj ručitelský závazek můžete zrušit. Pokud to možné není, je vhodné zkusit snížit měsíční splátky úvěru, u kterého vystupujete jako ručitel, a to např. prodloužením splatnosti úvěru či mimořádnou splátkou.

Dále, pokud vám banka zamítne žádost o úvěr právě s ohledem na ručitelský závazek, lze tuto situaci řešit tak, že si i vy najdete ručitele ke svému úvěru. V případě, že o úvěr žádá více osob, banka na ně hledí jako na skupinu, tj. hodnotí příjmy a výdaje všech žadatelů jako celku.

Osoba, která se vám zaručila za váš úvěr, může svůj závazek zrušit v době, kdy pominou podmínky, pro které banka zamítla původní žádost, tj.

- úvěr, u kterého jste ručili vy je již splacen,

- podařilo se vám zvýšit příjmy, tj. váš ručitelský závazek již neohrožuje splácení vašeho úvěru.

Důležité je zmínit, že možnost zrušení ručitelského závazku je možné i u hypotéky, a to i v rámci fixace úrokové sazby. Tj. pokud vám svým ručitelským závazkem pomohli k hypotéce např. rodiče, můžete je vyvázat v době, kdy to vaše finanční situace umožňuje, a to bez ohledu na dobu, po kterou je úvěr splácen.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky