Podzimní recepty z kvalitních surovin: rajská omáčka s petrželovým knedlíkem

Na rajskou omáčku, klenot naší kuchyně, nedají dopustit ani děti, ani dospělí. Málokteré jídlo je u nás tak populární. Náš recept si naprosto podmaní vaše chuťové buňky, protože nabízí pestrou paletu chutí, které se budou ve vašich ústech postupně rozvíjet. Ze všeho nejdůležitější ovšem je, abyste pečlivě volili suroviny. Ty nejkvalitnější mají na obalu některou ze značek kvality, jako je např. Klasa či Regionální potravina. Je-li totiž kvalitní základ, bude skvělý i výsledek na talíři. V receptu jsme se ovšem nezaměřili jenom na omáčku, ale také na přílohu, protože knedlík je plnohodnotnou součástí pokrmu. S naším domácím proloženým petrželkou a špetkou muškátového oříšku téměř můžete aspirovat na řád zlaté vařečky.

Knedlík je plnohodnotnou součástí pokrmu


Zdroj:akademiekvality.cz

Recept na rajskou omáčku s petrželovým knedlíkem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120-150 minut

Náročnost: **

Ingredience:

Rajská omáčka:

1 kg hovězí plece

100 g špeku

150 g cibule

150 g mrkve

150 g celeru

150 g petržele

230 g rajského protlaku

150 g cukru

1 ks celé skořice

50 g másla

divoké koření

mletý pepř

sůl

Petrželový knedlík:

2 vejce

2 dl mléka

250 g housky, rohlíku nebo toustového chleba

100 g másla

50 g listové petržele

sůl

muškátový oříšek

Postup:

Rajská omáčka

1. Hovězí maso očistíme, prošpikujeme mrkví, špekem, osolíme a opepříme.

2. Maso opečeme do zlatova na pánvi a vyjmeme.

3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidáme cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujeme dalších cca 5 min. Poté přidáme maso a dusíme do měkka.

4. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes cedník.

5. Můžeme zahustit jíškou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a zjemníme máslem.

Petrželový knedlík:

1. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova.

2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

3. V míse zamícháme žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, muškátový oříšek a sníh z bílků.

4. Z hotové směsi tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme na páře 25 min.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend