Vánoční pečení: štola ze špaldy s jablky

Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte



 

Recept na vánoční štolu s jablky

Časová náročnost: 60 minut 

Suroviny:

125 g špaldové hladké mouky

125 g špaldové celozrnné mouky

125 g mléka

70 g másla

1 žloutek

50 g cukru krupice

10 g droždí

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

1/4 lžičky mleté skořice

200 g rozinek

200 g nasekaných jablek

kůra z jednoho pomeranče a citronu

150 g másla

100 g moučkového cukru

POSTUP:

Ze všech přísad kromě rozinek a jablek vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.

Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.

Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.

Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štolu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.


Pro správné nakynutí těsta je kvalita mouky zásadní. Věnujte proto jejímu výběru zvýšenou pozornost. Vyzkoušet můžete například českou značku mouk Pernerka. Špaldová hladká mouka je připravena unikátní mlecí technologií, která výrazně méně poškozuje škrobové zrno.

Pernerka.cz

Při mletí mouky zúročujeme zkušenosti několika generací mlynářů a lásku k řemeslu. Pracujeme s kvalitními surovinami a špičkovými technologiemi. Veškeré námi mleté obiloviny odebíráme od prověřených farmářů a družstev. Když se naplno věnujete tomu, čemu věříte, tak to vždy stojí za to. Proto si vybíráme pěstitele, kteří do své práce dávají srdce a zrnu věnují potřebnou péči, aby jeho kvalita byla vždy prvotřídní.

https://pernerka.cz/



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření