Vánoční recepty s regionální potravinou: peciválky s povidly a mákem

Jak by mohlo vypadat ideálně strávené odpoledne? Lehnout si na pec a dát si pár peciválek neboli bochánků z bramborového kynutého těsta, jejichž název je odvozen od toho, že během kynutí odpočívaly v míse za pecí. Protože jsou jednou ze zásadních surovin povidla, vybrali jsme něco naprosto speciálního – Švestky s portským vínem od Perfectly Delicious, loňského vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji. V ovocné pomazánce ruční výroby je kromě švestek a portského jenom čerstvá jablečná šťáva a špetka hřebíčku. Jejich pomalým vařením se dosáhlo symfonie chutí. Pokud vám během z nich něco zbude, můžete pár lžiček použít na palačinky, do lineckého, případně k sýrům a masům.

Bochánky z bramborového kynutého těsta

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Recept na  peciválky s povidly a mákem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Náročnost: **

Ingredience:

500 g brambor

1 lžíce soli

2 vejce

1 l mléka

1 ks droždí

1 hrst cukru krupice

1 kg hladké mouky

0,5 kostky tuku na pečení

Na obalení:

1 hrneček mléka

1 hrnek cukru moučka

2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM

2 balíčky mletého máku

Na potření:

1 hrnek sádla

Postup:

1. Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.

2. Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.

3. Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.

4. Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.

5. Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.

6. Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.

7. Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend