Sváteční recept: hrachová polévka se slaninou a krutony

Vyzkoušejte na Silvestra, nebo Nový rok sváteční hrachovku. Pokrm vás prohřeje třeba po vaší  procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.

Hrachová polévka se slaninou a krutony

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Sváteční recept: hrachová polévka se slaninou a krutony


Počet porcí:
4

Doba přípravy: 50 min.

Náročnost: *

Ingredience:

350 g zeleného hrachu

2 stroužky česneku

10 g majoránky

20 g másla

1,5 l zeleninového vývaru

100 g slaniny

50 g cibule

chléb

0,1 l oleje

0,2 l smetany

sůl, pepř

Postup:

1. Hrách namočíme nejlépe den dopředu.

2. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka.

3. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.

4. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend