Přerušení stavebních prací – jaký vliv mají na hypotéku na výstavbu či rekonstrukci?

Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak vaši hypotéku ovlivní situace, kdy nemůžete dokončit část stavebních prací z důvodu nedostupnosti materiálu či volných kapacit řemeslníků.

Na dokončení stavebních prací má klient až 24 měsíců

Hypoteční banky napříč trhem umožňují svým klientům čerpat hypotéku až 24 měsíců v rámci tzv. postupného čerpání, případně 6 měsíců v případě tzv. jednorázového čerpání. První typ čerpání je určen zákazníkům čerpající úvěr na rekonstrukci či výstavbu, tj. postupnou realizaci prací s postupným uvolňováním peněz.

Pro banky je zásadní to, aby klient stihl celý úvěr dočerpat, tj. stavební práce dokončit, do 24 měsíců od zahájení čerpání. V praxi je možné tuto lhůtu “nedodržet”, tj. klient reálně čerpá déle, zde si však již banky účtují takzvaný poplatek za rezervaci zdrojů.

Co když klient tuto lhůtu nedodrží?

Pokud klient ví, že lhůtu 24 měsíců nedodrží, měl by o tom informovat banku financující jeho investice do bydlení. V situaci, kdy se klient opozdí s dokončením konkrétních stavebních prací o řádově týdny s tím, že toto nevede k promeškání 24měsíční lhůty, nemusí banku o této skutečnosti ani informovat.

Hypoteční banky zpravidla financují výstavbu tak, že klientovi uvolňují prostředky z hypotéky dle aktuální zástavní hodnoty nemovitosti stanovené smluvním znalcem na základě protokolu o stavu stavby. Až po tomto úkonu je možné uvolnit další prostředky. Je tedy jen na klientovi, na kdy si zhotovení protokolu o stavu stavby domluví.

Pozor si dejte na platební podmínky a splatnosti jednotlivých faktur

Komplikace nastávají v situaci, kdy prodlužování části stavebních prací vede k tomu, že zákazník je povinen hradit faktury, např. za stavební materiál, v době před zhotovením protokolu o stavu stavby. Na druhou stranu, tento protokol není možné zhotovit z důvodu, že k samotným stavebním pracím nedošlo (materiál nebyl využit).

Jaký má přerušení vliv na splátky úvěru?

V rámci fáze čerpání úvěru, klient hradí bance pouze úroky z vypůjčené částky. S ohledem na fakt, že nedochází ke splácení samotného dluhu, měsíční splátky jsou ve fázi čerpání nízké, dochází však k celkovému přeplácení hypotéky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky