Vyvarujte se zbytečných chyb při pečení

Sražený chléb, bábovka s propadlým středem, rozmočené sněhové pusinky. Někdy je chyba v přípravě, mnohdy je ale na vině neznalost. Třeba obyčejná zvědavost a zbytečné otevření dvířek v průběhu pečení. Možná ale vaše trouba vůbec nepeče na nastavenou teplotu, hřeje nerovnoměrně a má další nešvary. Pak je asi na čase ji vyměnit. Poradíme, na co si dát pozor i jak vám může moderní trouba rozšířit vaše kulinářské obzory.

Malá trouba znamená velké omezení

Až budete chtít v troubě upéct například velký pecen domácího chleba, je potřeba, aby měla dostatečný vnitřní objem a s rezervou se do ní vešel velký pekáč i s poklopem. Možná byste se divili, jak moc se trouby liší. Vnitřní objem se udává v litrech a najdete jej na štítku spotřebiče.

Dokonalý přehled bez zbytečného otevírání

Za pozornost stojí i zvětšený průzor ve dvířkách a osvětlení až dvěma světelnými zdroji. Budete tak mít dokonalý přehled o pečení, aniž byste museli otvírat dvířka. Každé zbytečné otevření totiž znamená nejen energii navíc potřebnou k obnovení teploty, ale také zhoršený výsledek pečení. Zkušení kuchaři vědí, že zvlášť pečivu kolísání teploty vysloveně nesvědčí; ztratí totiž nevratně svoji nadýchanost a vláčnost.

Extra pára

I v domácí troubě můžete upéct dobrý chléb. Ovšem když si na pomoc přizvete ještě páru, upečete chléb, který bude mít tu správnou neodolatelnou vůni, zvenčí tmavou křupavou kůrku a uvnitř nadýchanou střídku. U trub s parní funkcí stačí do mělkého plechu umístěného na spodní úrovni nalít 2 dcl vody a spustit program Extra pára. Program využívá specifický algoritmus pulzního ohřevu, který napomáhá rovnoměrnému uvolňování páry během pečicího procesu. Na vás už bude jen do pecnu zakrojit a do krajíce se zakousnout.

Přesná regulace a možnost péct až na 300 °C

„Prémiové trouby mají plynulé nastavení teploty s přesností na jeden stupeň, a to v naprosto mimořádném rozsahu od 30 do 300 °C. Zvládnete tak vše od šetrného rozmrazování až po přípravu pravé pizzy. I předehřívání patří k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut,“ uvádí Jana Neuszerová, odbornice společnosti MORA.

Mezi automatickými programy je právě i speciální program na pizzu. Kouzlo přípravy pravé pizzy v domácích podmínkách tkví totiž v první řadě ve skutečně dobře rozpálené troubě. Se speciálním programem vyšplhá teplota rychle až na 300 ˚C, takže se pizza upeče za pár minut. Bude mít kůrku jako z kamenné pece, uvnitř zůstane těsto vláčné a náplň bude šťavnatá.

Horkovzdušné fritování

Jestli máte rádi hranolky, ale vyhýbáte se jim kvůli tukové náloži, nejnovější trouby nabízejí zdravou alternativu. Mají totiž speciální funkci pro intenzivní horkovzdušné smažení s minimem tuku nebo úplně bez něj. Podobně, jako to dovedou horkovzdušné fritézy. Můžete ale navíc využít i připařování, a tak bude povrch křupavější, ale nepřesušený.

Automatické programy i pečení v krocích

Zapnout troubu, vybrat automatický program a pak už si jen počkat na skvělé jídlo. „Vyberte jenom typ jídla a jeho hmotnost. Trouba už sama zvolí správnou teplotu, topná tělesa a nastaví čas přípravy. Snadno tak připravíte třeba oblíbená zapékaná jídla, pokrmy připravované delší dobu při nižší teplotě, malé i velké porce a spoustu druhů pečiva i dezertů. Využít můžete i program pro kynutí těsta,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Pokročilí kuchaři využijí pečení v krocích podle vlastních zkušeností. U některých pokrmů je totiž ideální v průběhu pečení změnit teplotu a třeba na posledních pár minut teplotu přidat, třeba pro dokonalou kůrčičku. Nebo naopak zprvu rychle zapéct, a dále už zvolna dopékat. Vše nastavíte na začátku. Trouba se o správný průběh pečení postará sama a vy máte volné ruce.

Termosonda

Některé recepty vyžadují preciznost a přesnost na jednotky stupňů. Pomocí termosondy získáte přehled o teplotě uvnitř pokrmu, aniž byste museli otevírat dvířka. 

Automatické čištění

Spoustu práce ušetří i programy pro automatické čištění vnitřního prostoru – nejdokonalejším pyrolytickým čištěním, hydrolytickým čištěním EcoClean nebo katalytickým krytem ventilátoru.

Připraveno s využitím podkladů a fotografií MORA



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry